ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Εγκρίθηκε η συμφωνία για την Κύπρο - Διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ

Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2013, 19:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eurogroup: Εγκρίθηκε η συμφωνία για την Κύπρο - Διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp
Το Εurogroup, έπειτα από μαραθώνια διαπραγμάτευση ενέκρινε το σχέδιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τις κυπριακές τράπεζες, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία έφτασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά το απίστευτο θρίλερ που εκτυλίχθηκε στις Βρυξέλλες.
Το Εurogroup, έπειτα από μαραθώνια διαπραγμάτευση ενέκρινε το σχέδιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τις κυπριακές τράπεζες, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία έφτασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά το απίστευτο θρίλερ που εκτυλίχθηκε στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής υποστήριξε ότι «παρά τις προκλήσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις και να κάνει τη δύσκολη δουλειά», και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες».


Στόχος – όπως είπε- είναι να ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό.


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι ύψος της βοήθειας θα αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ, αλλά όπως τόνισε το χρέος της Κύπρου θα πρέπει να είναι βιώσιμο.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, και υπογράμμισε ότι με τη συμφωνία μπήκε τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο και την ευρωζώνη.

Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε good και bad bank, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει προσδιορίσει κατά πόσο θα «κουρευτούν» οι καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα.

Η συμφωνία αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η απόφαση την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» χάρη σε ένα νομοθέτημα το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η βουλή στη Λευκωσία.

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι το άμεσο μέλλον για τον κυπριακό λαό θα είναι πολύ δύσκολο, ωστόσο η συμφωνία θα βοηθήσει τη χώρα να ξαναχτίσει την οικονομία της.

«Συγχαίρω τις κυπριακές αρχές που έλαβαν γενναίες αποφάσεις για τις τράπεζες. Θα προτείνω στο ΔΣ του ΔΝΤ την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Η λύση προστατεύει τις εγγυημένες καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Περιορίζει το πρόγραμμα σε 2 τράπεζες», ανέφερε με τη σειρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ανακοίνωσε ότι η πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο θα δοθεί τον Μάϊο.

Η δήλωση του Eurogroup

Η Ευρωομάδα είναι πεπεισμένη ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του συστήματος και την ικανότητά της Κύπρου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της.

Ειδικότερα διαφυλάσσονται όλες τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ σε συμφωνία με τις κοινοτικές αρχές.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φθάσει το μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018.

Επιπλέον επαναβεβαιώθηκε η δέσμευσή των δυο πλευρών να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα μέτρα συμφωνήθηκε «να ληφθούν περαιτέρω που θα  περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί του εισοδήματος του κεφαλαίου και του τακτικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Η Ευρωομάδα θα καλωσορίσει μια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της δεύτερης.

Η Ευρωομάδα υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.

Το Eurogroup χαιρετίζει την δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου για την αξιολόγηση του της εφαρμογής των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή ιδιωτικού διεθνή ελεγκτικό μηχανισμού.

Ειδικότερα:

1.  Η Λαϊκή θα σπάσει άμεσα με την πλήρη συμβολή των μετόχων , των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθετών με βάση τον τελευταίο νόμο που έχει ψηφιστεί.

2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια "καλή" τράπεζα και σε μια "κακή". Η "κακή" τράπεζα θα εκκαθαριστεί με την πάροδο του χρόνου.

3. Η "καλή" τράπεζα θα πρέπει να απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου χρησιμοποιώντας το νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών. Η Κύπρου θα χρεωθεί τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα παγώσουν μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια θα υπαχθούν στις ανάλογες ρυθμίσεις.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

5. Στην Τράπεζα Κύπρου θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση μέσω κατάθεσης / κεφαλαίου από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και τους κατόχους  ομολόγων.

6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε ο λόγος κεφαλαίου 9% να έχει ασφαλιστεί στο τέλος του προγράμματος.

7. Όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες δεν θα επηρεαστούν και προστατεύονται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

8. Τα χρήματα του προγράμματος ενίσχυσης (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου
 

Διαβάστε ΕΔΩ τη δήλωση του Eurogroup στα Αγγλικά

 

Σε δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε: «Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ».

 

Σόιμπλε: Η συμφωνία θα εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή


Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, εξερχόμενος δήλωσε ότι η τρόικα ήρθε σε επαφή με την ρωσική πλευρα πρωτού επικυρώσει τη συμφωνία. Παράλληλα υποστήριξε ότι το σχέδιο δεν χρειάζεται να εγκριθεί από το κυπριακό κοινοβούλιο.

«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στο eurogroup.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης—της Τράπεζας Κύπρου.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.

Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Θρίλερ 8 ωρών με συνεχείς προτάσεις και αρνήσεις εκατέρωθεν

Ο επικεφαλής του Eurogroup ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών για τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Κύπρος Πρόεδρος απείλησε και παλι με παραίτηση, ενώ τόνισε ότι δε θα φύγει από τις Βρυξέλλες αν δεν σώσει την Τράπεζα Κύπρου. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι δε δέχεται ούτε αναδιάρθρωση ούτε κούρεμα για την Τράπεζα Κύπρου.

 «Κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο σε ποσοστό 50% προτείνει η τρόικα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δέχεται κούρμεα 35-40%.  Ως γνωστόν η διαφωνία μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής.

Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA , που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή.

Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται, το ΔΝΤ παρέμενε ανυποχώρητο στις θέσεις του, ενώ ανυποχώρητη ήταν και η Κύπρος. Αν δεν βρεθεί λύση, το ΔΝΤ ενδεχομένως θα αποχωρήσει. Παράλληλα, o Αναστασιάδης απείλησε με παραίτηση καθώς δεν μπορούσε να αποδεχτεί τη θέση του ΔΝΤ. Όπως έγινε γνωστό, ο Κύπριος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής.

H επιμονή της κ. Λαγκάρντ αναφέρεται στα 9 δισ. του ELA που είχαν δοθεί στην Λαϊκή με εγγυήτρια την Τράπεζα Κύπρου και τα οποία δεν θα μπορεί το ΕΚΤ να τα πάρει πίσω. Το ΔΝΤ με άλλα λόγια επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επόμενη επιλογή είναι να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς το ΔΝΤ, το οποίο συμβάλει στη στήριξη της Κύπρου με μόνο 1 δις από το σύνολο των 10 δις. Αυτό δεν το δέχονται Ολλανδοί και Φιλανδοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ διότι είναι αυτό που παρέχει την τεχνογνωσία».

Όπως αναφέρει το bankingnews.gr, αυτή τη στιγμή έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ. Παράλληλα, το κυπριακό site 24Η αναφέρει πως στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει φωνές εναντίον του σχεδίου της Τρόικα, το οποίο θεωρείται δυσλειτουργικό.

Νωρίτερα, διακόπηκε η διευρυμένη συνάντηση του  Αναστασιάδη, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους επικεφαλής της ευρωζώνης, Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Η διακοπή των συζητήσεων κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη.

Ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος έγραψε πριν από λίγο στο twitter: «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις - Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο».

Δηλώσεις των ευρωπαίων υπουργών προσερχόμενοι στο Eurogroup

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι η συμφωνία θα είναι ίδια με αυτή που είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Noonan είπε ότι η νύχτα θα είναι μακριά, ενώ ο Ισπανός ομόλογος του, Ντε Γκίντος τόνισε ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατευτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. "Η λύση για την Κύπρο είναι σημαντική για όλη την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι, μπορεί να βρει αξιόπιστες λύσεις", πρόσθεσε Ισπανός υπουργός.

Ο γάλλος υπουργός Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε πως η ευρωζώνη δεν επιθυμούσε ποτέ να πειραχτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ. Η Αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ δήλωσε πως η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ σοβαρή.

«Πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξουμε, καθώς το διακύβευμα  δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά συνολικά η σταθερότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogrpoup, o υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.

Οι επαφές Αναστασιάδη πριν το Eurogroup

Από νωρίς το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση  με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ενώ ολοκληρώθηκε και το γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Αναστασιάδης έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Ελλάδας και πήγε κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου είχε μια πρώτη συνάντηση  με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. Στη συνάντηση αυτή έγινε μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. Ο Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο Προεδρικό οι αρχηγοί των κομμάτων

Στο μεταξύ, στη Λευκωσία, ύστερα από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων ενημερώθηκαν να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5.00 το απόγευμα. Οι ηγέτες των κομμάτων, με επικεφαλής τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, ενημερώνονται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές του, ενόψει τη συνεδρίας του Eurogroup.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου, η Κυβέρνηση θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Σχετικά θέματα:

Δραματικές ώρες για την Κύπρο - Σε λίγη ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup

Θρίλερ στη Λευκωσία - Χωρίς συμφωνία οι επαφές τρόικας - κυβέρνησης

ΕΔΕΚ: Να στηρίξει ουσιαστικά την Κύπρο η Ελλάδα

Αναστασιάδης: Αισθανόμαστε οργή γι' αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο

Μοσκοβισί: Να τελειώνουμε με την οικονομία - καζίνο της Κύπρου

Die Welt: «Η Κύπρος θα χρειαστεί αλλά 2 δισ. ευρώ για τη διάσωση της»

Κύπριοι οικονομολόγοι: Καταστροφική μια χρεοκοπία της χώρας

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr