ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Twitter γιόρτασε τα έβδομα γενέθλιά του!

Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2013, 20:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το Twitter γιόρτασε τα έβδομα γενέθλιά του!
Facebook Twitter Whatsapp
«Just setting up my twtter». Αυτό ήταν το πρώτο tweet, που γέννησε το διάσημο πλέον Twitter. Στις 21 Μαρτίου 2006, ο Jack Dorsey, δημιούργησε μια από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες του διαδικτύου, η οποία κερδίζει συνεχώς και περισσότερους χρήστες και εκτός από καθημερινή συνήθεια έχει γίνει κι ένας χώρος δημοσίου διαλόγου. 
«Just setting up my twtter». Αυτό ήταν το πρώτο tweet, που γέννησε το διάσημο πλέον Twitter. Στις 21 Μαρτίου 2006, ο Jack Dorsey, δημιούργησε μια από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες του διαδικτύου, η οποία κερδίζει συνεχώς και περισσότερους χρήστες και εκτός από καθημερινή συνήθεια έχει γίνει κι ένας χώρος δημοσίου διαλόγου. 
Σήμερα, 7 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Twitter, έχει πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες, με πάνω από τους μισούς να κάνουν τακτική χρήση. Αλλά τα εντυπωσιακά στοιχεία δεν σταματούν εδώ... Καθημερινά αποστέλλονται περίπου 400 εκατομμύρια tweets, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τη Global Web Index, οι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν κατά 40%, αγγίζοντας τους 288 εκατομμύρια νέους «φίλους».

Την ίδια ώρα, οι χρήστες του Facebook αυξήθηκαν κατά 33,4% (693,5 εκατομμύρια νέοι) και του Google Plus κατά 27,7%. Η αξία του Twitter υπολογίζεται περίπου στα 10 δισ. δολάρια, ενώ αποτελεί και ένα εξαιρετικό μέρος για τους διαφημιστές, προκειμένου να εντοπίσουν τους μελλοντικούς τους πελάτες.  

Το όνομα ήρθε τυχαία και η ερμηνεία του είναι «μια μικρή έκρηξη ασήμαντων πληροφοριών». Κι ακριβώς αυτό είναι το Twitter, χωρίς ωστόσο οι πληροφορίες που διακινούνται να είναι πάντα ασήμαντες. Δεν είναι λίγες οι φορές, που δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αλλά και απλοί πολίτες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μέσο, για να κοινοποιήσουν πληροφορίες για σημαντικά και τρέχοντα γεγονότα.

Όπως έδειξε μια μελέτη το 2009, το 78% των αναρτήσεων ήταν ασήμαντες και μόλις το 3,6% είχε κάποια ειδησεογραφική αξία. Οι χρήστες του Twitter συνέβαλαν πολύ στην «κάλυψη» μεγάλων παγκόσμιων γεγονότων, όπως της Αραβικής Άνοιξης, του σεισμού στην Αϊτή και του τσουνάμι στην Ιαπωνία, όπου οι πληροφορίες διακινούνταν με ταχύτητα φωτός και επέτρεπαν στους χρήστες ανά τον κόσμο να έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις.  

Ακόμη, εκατομμύρια είναι και οι διάσημοι που κάνουν χρήση του Twitter. Τραγουδιστές, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές έχουν βρει έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να επικοινωνούν με τους «followers» τους. Μάλιστα, αρκετοί celebrities, πληρώνονται αδρά, προκειμένου να αναρτούν tweets και να μοιράζονται τα νέα της προσωπικής τους ζωής, αφού αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση και για τους ίδιους και για το μέσο. Μέχρι και αστροναύτες έστειλαν φέτος tweets απευθείας από τον Άρη, σε συνεργασία με τη NASA, ορειβάτες από την κορυφή του Everest και ο James Cameron από τα άδυτα του βύθου.   

Το διασημότερο, μέχρι στιγμής, tweet ήρθε από τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά την επανεκλογή του. Ο Ομπάμα μαζί με το tweet ανέβασε και φωτογραφία που αγκαλιάζει τη γυναίκα του, με τα retweetνα σπάνε κάθε ρεκόρ.    

Το Twitter, όμως, έχει και την «άσχημη» πλευρά του, καθως αρκετές φορές έχει δημιουργήσει και προβλήματα στους χρήστες του. Ας θυμηθούμε την περίπτωση της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου, η οποία έχασε το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, εξαιτίας ενός ρατσιστικού tweet που έκανε. Βεβαίως, το αν είναι πρέπον να γκρεμίζονται καριέρες ή να απολύονται άνθρωποι, λόγω των απόψεων που εκφράζουν δημοσίως σε τέτοια μέσα, είναι μια υπόθεση που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς και μεγάλης συζήτησης.    

Ενισχύοντας τη δημοσιογραφία των πολιτών  

Τα νέα μέσα, όπου τα κοινωνικά δίκτυα κατέχουν περίοπτη θέση, έχουν δημιουργήσει ένα είδος «συμμετοχικής δημοκρατίας» και αυτό που λέμε «δημοσιογραφία των πολιτών». Κοινωνικά κινήματα, όπως αυτό στην Αίγυπτο, εξαπλώθηκαν γρήγορα μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τους πολίτες να δημιουργούν και να διακινούν οι ίδιοι τις ειδήσεις, χωρίς να μεσολαβεί η πολιτική ή οικονομική εξουσία.  

Ωστόσο, η δυνατότητα του καθένα αλόγιστα και χωρίς έλεγχο να διακινεί πληροφορίες, δεν είναι απαραίτητα το καλό στοιχείο της νέας αυτής «εποχής». 

Μπορεί τα νέα μέσα να δίνουν βήμα σε όλους να συμμετέχουν στην παραγωγή της πληροφορίας, αλλά και αυτό δεν είναι ασύνδετο με τα συμφέροντα της εταιρείας που έχει το προϊόν και αναλόγως κρίνει και λογοκρίνει τα γραφόμενα. Επομένως, ναι μεν έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, με την πληροφορία να επικοινωνείται από όλους για όλους, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχόμαστε «χωρίς φιλτράρισμα» ό,τι διακινείται.   

Ντία Μούλου

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr