ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβοι στο Μαξίμου για «κύμα» επικριτικών δηλώσεων από την Κύπρο

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2013, 12:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Φόβοι στο Μαξίμου για «κύμα» επικριτικών δηλώσεων από την Κύπρο
Facebook Twitter Whatsapp
Με ναρκοθετημένο, μοιάζει πλέον και το ελληνικό τοπίο μετά την οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο, η οποία έδωσε μία πολύ ξεκάθαρη γεύση για τις διαθέσεις και την άκαμπτη στάση των δανειστών έναντι των οικονομικά ευάλωτων χωρών.
Με ναρκοθετημένο, μοιάζει πλέον και το ελληνικό τοπίο μετά την οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο, η οποία έδωσε μία πολύ ξεκάθαρη γεύση για τις διαθέσεις και την άκαμπτη στάση των δανειστών έναντι των οικονομικά ευάλωτων χωρών.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίον το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει πλήρως έναντι των επιθέσεων που δέχεται από την αντιπολίτευση για τη στάση του στο Eurogroup ενημερώνει σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια - ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, χαρακτήρισε τη συμφωνία μή ανεκτή και επιλεκτική - και τους πολιτικούς αρχηγούς για το δραματικό παρασκήνιο των διαβουλεύσεων της συμφωνίας των Βρυξελλών, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης προκειμένου να εκτιμηθεί το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για την Ελλάδα μετά τις εξελίξεις στη Λευκωσία και να τεθούν οι νέες προτεραιότητες. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις συνέπειες της λύσης που δόθηκε τόσο στην ίδια την Κύπρο όσο και στην ελληνική οικονομία, ενώ πολλοί σπεύδουν να προβλέψουν σκλήρυνση της στάσης των δανειστών στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Αθήνας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δις ευρώ, αλλά και της επόμενης των 6 δις ευρώ, προϋπόθεση για την καταβολή της οποίας αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. 

Το πρώτο μέλημα της Αθήνας είναι η ομαλή, τάχιστη ολοκλήρωση της μεταβίβασης των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην τράπεζα Πειραιώς, αλλά και η εκτίμηση των άμεσων συνεπειών της κυπριακής κρίσης στην οικονομία, η οποία δεν είναι εύκολη, αφού η διασύνδεση ελληνικών επιχειρήσεων με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι μεγάλη, ενώ συγκοινωνούντα δοχεία λειτουργούν στον τουρισμό αλλά και στη ναυτιλία. 

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η τρικομματική κυβέρνηση της Αθήνας επιχειρεί να εκτιμήσει πως ακριβώς θα επιδράσουν οι εξελίξεις στην Κύπρο στις ελληνικές πολιτικές ισορροπίες.

Το πρώτο συμπέρασμα, ότι δηλαδή, ο οδυνηρός συμβιβασμός που ακολούθησε το ηχηρό "όχι" της Λευκωσίας δικαιώνει τους ρεαλιστικούς χειρισμούς της Αθήνας και την επιμονή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, δίνει μία πρόγευση της στρατηγικής που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση έναντι των επικρίσεων της αντιπολίτευσης.

Ηδη, κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν κατά μέτωπον αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά του επώδυνου "διδάγματος" της Λευκωσίας. 

Και αυτό το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι απλό, καθώς τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι επικρίσεις κύπριων πολιτικών για έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την Αθήνα, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσουν τη φαρέτρα της αντιπολίτευσης. 

Ολα αυτά, σε μία στιγμή που οι πιέσεις της τρόϊκας δοκιμάζουν πλέον σοβαρά όχι μόνο τις αντοχές της κοινωνίας που βρίσκεται στα όριά της, αλλά και της ενδοκυβερνητικής συνοχής.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι ουδείς - περιλαμβανομένων των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ - έχει πιά την πολυτέλεια να ονειρεύεται "κόκκινες γραμμές" και ηρωϊκές ανιστάσεις. Και αυτό, παρ ότι γνωρίζουν ότι η παντελής έλλειψή τους πιθανότατα θα διαταράξει την εύθραυστη σχέση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με την χειμαζόμενη κοινωνία.   

Νίκος Τριαντάφυλλος 

Σχετικά Θέματα:

Οι αντοχές εξαντλούνται σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr