ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κρυφό σχέδιο Μέρκελ - Σόιμπλε «έπιασε στον ύπνο» του Νότιους

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2013, 07:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το κρυφό σχέδιο Μέρκελ - Σόιμπλε «έπιασε στον ύπνο» του Νότιους
Facebook Twitter Whatsapp
Ξαφνικά ξύπνησαν από τον ύπνο και θορυβημένοι από την «γκάφα» Ντάισελμπλουμ περί «μοντέλου Κύπρου» για την επίλυση αναλόγων προβλημάτων με τις τράπεζες στην Ευρώπη αντέδρασαν με τεράστια καθυστέρηση και αφού οι Γερμανοί «έσφαξαν στο γόνατο» την Κύπρο, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας Φρανσουά Ολάντ και Μαριάνο Ραχόι.
Ξαφνικά ξύπνησαν από τον ύπνο και θορυβημένοι από την «γκάφα» Ντάισελμπλουμ περί «μοντέλου Κύπρου» για την επίλυση αναλόγων προβλημάτων με τις τράπεζες στην Ευρώπη αντέδρασαν με τεράστια καθυστέρηση και αφού οι Γερμανοί «έσφαξαν στο γόνατο» την Κύπρο, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας Φρανσουά Ολάντ και Μαριάνο Ραχόι.
Ο γάλλος πρόεδρος, που είχε εξαφανιστεί τις τελευταίες κρίσιμες μέρες- υποδέχθηκε στο Παρίσι τον -άλλον «άφαντο»- ισπανό πρωθυπουργό, και δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι η Κύπρος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και ότι οι καταθέσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εγγυημένες.

Ο ισπανός- πανικόβλητος γιατί γνωρίζει ότι έρχεται η σειρά του- συμφώνησε και υπερθεμάτισε προσθέτοντας ότι η εγγύηση αφορά όλες τις καταθέσεις. Ανεξαρτήτως του ποσού που είναι αποταμιευμένο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα πράγματα, όμως , δεν είναι καθόλου έτσι όπως νομίζουν οι Ολάντ και Ραχόι, γιατί την ίδια ώρα  ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε σπείρει τον πανικό στις αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος με την επίμαχη δήλωσή του.

Τελικά δεν ήταν ούτε «γκάφα» ούτε αδεξιότητα που οφείλεται στην απειρία και την έλλειψη επικοινωνιακής δεινότητας, απλώς εκτέλεσε τις εντολές που είχε πάρει από τον Σόιμπλε θέλοντας  να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των αγορών. Όλος  ο «κόσμος» προσπαθούσε να  ερμηνεύσει τα κίνητρα των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup στους Financial Times.

Στην εν λόγω συνέντευξη, ο ολλανδός πολιτικός υποστήριξε ότι το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης ενδείκνυται ως μοντέλο και για άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, προκαλώντας αναταραχή στην ευρωζώνη και σπέρνοντας τον πανικό στους καταθέτες των προβληματικών χωρών της. Λίγο αργότερα ανασκεύασε με ανακοίνωσή του στο Twitter, όπου υπογράμμισε πως η Κύπρος συνιστά ειδική περίπτωση και όχι μοντέλο και για άλλες χώρες.

Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και Ολάντ με τον Ραχόι  είχαν καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, εξαιτίας της απειρίας του απλά δεν διετύπωσε με τις κατάλληλες λέξεις αυτό που ήθελε να υπογραμμίσει, ήλθαν οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ  στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, να καταδείξουν ότι όντως η ευρωζώνη υιοθετεί μια νέα στρατηγική για τη διάσωση των προβληματικών χωρών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλώνει ότι μπορεί το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου να μην εφαρμοστεί ένα προς ένα σε άλλες χώρες, ωστόσο διευκρινίζει ότι «θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις...

Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι μεγαλοκαταθέτες... Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές». Με λίγα λόγια ο Ντάισελμπλουμ παίρνει πίσω τη δική του διόρθωση και απλά η «γκάφα» του στην πρώτη συνέντευξη στους Financial Times περιορίζεται στην επιλογή των λέξεων, δεν αλλάζει όμως το νόημά της: Καταθέτες και τράπεζες στο… «κουρείο»!

Είναι τέτοια όμως η ανικανότητα των νότιων και τόση η λύσσα των Γερμανών στο να «περάσουν» την πολιτική τους και να μαζέψουν όλο το χρήμα στις γερμανικές τράπεζες, ώστε την ίδια ώρα που ο Ντάισενμπλουμ  τίναζε στον αέρα την τραπεζική πίστη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωνε, μέσω της εκπροσώπου του Σαντάλ Χιουζ, πως στην Κομισιόν «συζητείται σχέδιο νόμου της ΕΕ που θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών». Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τις καταθέσεις άνω του εγγυημένου ορίου των 100.000 ευρώ ως «εργαλεία για διασώσεις εκ των ένδον».

Στο πλευρό όλων αυτών προσέτρεξε ένας ακόμα χαρακτηρισμένος ως «άνθρωπος των Γερμανών», ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης «αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς».

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι το σχέδιο Μέρκελ και Σόιμπλε είναι να απαλλοτριώσουν τις καταθέσεις και να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα του νότου. 

Σκεπτικισμός και προβληματισμός στην Κυβέρνηση

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τονίσει με έμφαση το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου, το κλίμα επιβαρύνεται από την κυνική και άκρως αποκαλυπτική δήλωση του νέου προέδρου του Eurogroup, ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, αποτελεί «πρότυπο λύσης στις τραπεζικές διαφορές».

Πλέον η θηλιά σφίγγει για τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και δεν έχουν ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Γίνεται κατανοητό για ακόμα μια φορά ότι οι λάθος επιλογές οδηγούν τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα σε μια περίοδο που είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον ακόμα και της ίδιας της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε χτίσει συμμαχίες και να αντιδράσει στην απαράδεκτη απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο που έφτιαξε το «σχοινί» για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τράπεζες.  
 
Το νέο δόγμα της ΕΕ και της Τρόικας είναι ότι οι καταθέτες είναι επενδυτές επομένως και με δική τους συμμετοχή ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες. 

Το οικονομικό  μοντέλο λύση που υιοθετήθηκε στην Κύπρο δεν έχει κανένα προηγούμενο, αλλά εκπορεύεται από το Βερολίνο και θα έχει συνέχεια… 

Ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι  Κύπρος και Ελλάδα είναι τα πειραματόζωα όπου η Ευρώπη σπάει τα  ταμπού για τα ομόλογα και τις καταθέσεις. 

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που θέλουν να μας παρουσιάζουν οι κυβερνώντες και παρά τους φραγμούς στις κινήσεις κεφαλαίων το βέβαιο είναι ότι το bank run από τους μεγαλοκαταθέτες δεν μπορεί να αποφευχθεί. 

Η κρίση, όπως υποστήριζαν πολλοί από την έναρξη της, είναι συστημική και όπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν, μόλις τώρα ξεκινάει, με τα χειρότερα να έρχονται…

Νίκος Παναγιωτόπουλος   

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr