ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου για την αρχή διασφάλισης της ποιότητας στην εκπαίδευση

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2013, 21:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπερψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου για την αρχή διασφάλισης της ποιότητας στην εκπαίδευση
Facebook Twitter Whatsapp

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της πλειοψηφίας.

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της πλειοψηφίας.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προστίθενται και τροπολογίες που προβλέπουν τα εξής:

- Νομιμοποιούται αναδρομικά οι προσλήψεις συμβασιούχων από την γ.γ. Πολιτισμού, που έγιναν από την 14η Μαρτίου του 2012 και εντεύθεν, για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων με αυτεπιστασία. Την τροπολογία συνολικού κόστους 25 εκατ. ευρώ, που εισάγεται προκειμένου να μην χαθεί η σχετική συγχρηματοδότηση των αρχαιολογικών έργων από το ΕΣΠΑ, υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, της οποίας ο αγορητής, Π. Ηλιόπουλος, διευκρίνισε πως το κόμμα του δεν προτίθεται να επικυρώσει «την αβελτηρία και προχειρότητα της κυβέρνησης, η οποία όφειλε να γνωρίζει πως ο μνημονιακός της οίστρος θα δημιουργούσε προβλήματα στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι του Δημοσίου».

- Επεκτείνονται στο σύνολο των πολυτέκνων, οι ευεργετικές ιδιότητες του νόμου 4115/2013 για την εισαγωγή των παιδιών των πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η τροπολογία αφορά ειδικά πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων που είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις και διαδικασίες επιλογής του 2011, είτε δεν είχαν κάνει χρήση του δικαιώματος υπαγωγής τους στις ειδικές περιπτώσεις, πειθαρχώντας στις τότε οδηγίες του υπουργείου Παιδείας. Την τροπολογία που εισήγαγε στο Σώμα η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.

- Οι σχολικοί σύμβουλοι κατατάσσονται στον Α' βαθμό εφόσον έχουν τα απαιτούμενα έτη υπηρεσίας, κατά τα πρότυπο των διευθυντών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Την τροπολογία που πρότειναν πέντε βουλευτές της ΝΔ (Κόνσολας, Κεφαλογιάννης, Σενετάκης, Κουκοδήμος, Καραμανλή), καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Οι ίδιοι βουλευτές κατέθεσαν και τροπολογία που αφορά στην κατάσταση του κύριου προσωπικού του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που μεταφέρθηκε στο υπουργείο Παιδείας - η οποία καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

- Παραπέμπεται σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, ο καθορισμός του ύψους των αποδοχών του προέδρου και των μελών της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την τροπολογία καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

- Ανατίθεται στον Πρωθυπουργό ο καθορισμός των αποζημιώσεων του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Επίσης, καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας στη χρήση των κρατικών αεροσκαφών Embraer και Gulfstream απ' τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (απ' το υπουργείο Εργασίας όπου βρίσκονταν σήμερα), και καταργείται η Επιτροπή Κωδικοποιήσεων και Αναμόρφωσης του Δικαίου. Την τροπολογία αυτή, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που ψήφισε «παρών».

Σημειώνεται πως η τροπολογία με την οποία προωθείται το σχέδιο «Αθηνά» για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία αύριο το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξαρτήτων βουλευτών, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Νίκου Νικολόπουλου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr