ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν πριν την άφιξη της τρόικας

Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2013, 07:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Όλα τα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν πριν την άφιξη της τρόικας
Facebook Twitter Whatsapp
Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου: αυτό της ενεργοποίησης των ρητρών αυτόματης διόρθωσης. Παραφράζοντας την ιστορική ρήση του Καρλ Μαρξ, η συγκεκριμένη ρήτρα και η προοπτική ενεργοποίησής της, πανικοβάλλει τους ανθρώπους του Μεγάρου Μαξίμου.  
Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου: αυτό της ενεργοποίησης των ρητρών αυτόματης διόρθωσης. Παραφράζοντας την ιστορική ρήση του Καρλ Μαρξ, η συγκεκριμένη ρήτρα και η προοπτική ενεργοποίησής της, πανικοβάλλει τους ανθρώπους του Μεγάρου Μαξίμου.  
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι απόρροια της αδυναμίας της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους που προβλέπονται από το μνημόνιο και αναμένεται να δημιουργήσει μείζον πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.  

Η κατάσταση εκτιμάται ως κρίσιμη για την ελληνική οικονομία και δεν χωρεί εφησυχασμός, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακισθεί περαιτέρω η χώρα και να μην υπάρξουν παρενέργειες.   

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην μεταδοθεί ο ιός της Κύπρου στην ελληνική οικονομία, το μείζον για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να ξεπεράσει σε πρώτη φάση το σκόπελο της νέας επίσκεψης της τρόικας τις επόμενες ημέρες.  

Ο Πρωθυπουργός που διαπιστώνει ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να κινείται σε ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ναρκοπέδιο, και ενώ ήδη υπάρχουν στο τραπέζι εισηγήσεις ακόμα και για εκλογές που ο ίδιος απορρίπτει, θέλει να εμφανιστεί συνεπής έναντι της τρόικα.  

Κεντρικό του μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους και να κλείσουν άμεσα όλες τις εκκρεμότητες που έχουν, ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες στην αξιολόγηση της τρόικα.  

Το μόνο που δεν θέλει ο Αντ. Σαμαράς στην παρούσα χρονική στιγμή είναι να υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.  

Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των πιστωτών, ώστε να ξεμπλοκαριστεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ που είναι του Μαρτίου και να ετοιμαστεί το πεδίο για να λάβει το πράσινο φως για να καταβληθεί και η επόμενη δόση, ύψους 6 δισ. ευρώ.  

Τα μέτωπα που υπάρχουν και τα οποία πρέπει να κλείσουν άμεσα είναι τα εξής:  

*το πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τελικά η τρόικα θα δεχθεί το σχέδιό της για αποχώρηση 5.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

*Η διατήρηση του τέλους (χαράτσι) επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτό θα παραμείνει και θα πάει για τον επόμενο χρόνο η αντικατάστασή του από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

*Η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, για την οποία θα δώσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση.

Και *οι ρυθμίσεις χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, όπου το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως θα υπάρξει συμφωνία.  

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι το δημοσιονομικό κενό των 2,4 δισ. ευρώ που εντόπισε η τρόικα για τη διετία 2013-2014.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο απεύχονται τη λήψη πρόσθετων μέτρων και πονοκεφαλιάζουν για το πώς θα καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό.  

O Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες αρκετές συσκέψεις με τους υπουργούς του, ώστε να  υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός και να μην βρεθεί η κυβέρνηση προ εκπλήξεων. 
 
Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr