ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρρής: Ξέραμε για το «κούρεμα»

Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2013, 09:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σαρρής: Ξέραμε για το «κούρεμα»
Facebook Twitter Whatsapp
O υπουργός οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής παραδέχθηκε ότι η Λευκωσία γνώριζε ότι στο Eurogroup θα ετίθετο θέμα κουρέματος από το ΔΝΤ αλλά η Λευκωσία δεν πίστευε ότι τελικώς θα επιλεγεί αυτή η λύση.
O υπουργός οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής παραδέχθηκε ότι η Λευκωσία γνώριζε ότι στο Eurogroup θα ετίθετο θέμα κουρέματος από το ΔΝΤ αλλά η Λευκωσία δεν πίστευε ότι τελικώς θα επιλεγεί αυτή η λύση.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα της Κύπρου, ο Μιχάλης Σαρρής υποστήριξε ότι ήταν και δική του πεποίθηση ότι οι εταίροι της Κύπρου δεν θα επέμεναν στο κούρεμα των καταθέσεων γιατί κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές  επιπτώσεις όχι μόνο για τη Κύπρο αλλά για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.  

«Προετοιμαστήκαμε επειδή ξέραμε ότι θα το αντιμετωπίζαμε. Πήγαμε με πολύ συγκεκριμένες λύσεις μεταξύ των οποίων και η φορολόγηση των τόκων επί των καταθέσεων», εξήγησε. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, είπε ο Μιχάλης Σαρρής, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι εταίροι διατύπωσαν ευθέως την απειλή ότι θα τερμάτιζαν την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα.
 
Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε "ανοησία" το κούρεμα αλλά όπως σημείωσε κάποιοι ήθελαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν μηνύματα και προς άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Είπε ότι υπήρχε «μια μανία» εκ μέρους των ευρωπαίων, για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, αφού δεν δέχονταν τις εναλλακτικές λύσεις και ζητούσαν «αίμα των τραπεζών στο τραπέζι».
 
Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, ο Μιχάλης Σαρρής, είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια για συντονισμό στις ενέργειες που αφορούν την οικονομία αλλά είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στην προσπάθεια του να κινηθεί γρήγορα, δεν έγινε σωστή διαβούλευση με αποτέλεσμα να γίνουν παρεξηγήσεις όπως αυτή με την Τράπεζα Κύπρου.
 
Ο Μιχάλης Σαρρής, απαντώντας στον Αντρέα Βγενόπουλο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και πως ανήκει στο πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου, είπε ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα και είναι τεχνοκράτης που κλήθηκε να υπηρετήσει ως υπουργός οικονομικών τόσο από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, όσο από τον Δημήτρη Χριστόφια, όσο και τώρα από τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Ο κόσμος ξέρει τι έγινε στην Κύπρο. Το κακό άρχισε όταν άλλαξε χέρια η Λαϊκή», αρκέστηκε να πει.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr