ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαρήγα: Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ ξεκινά από την κοινωνία

Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2013, 23:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπαρήγα: Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ ξεκινά από την κοινωνία
Facebook Twitter Whatsapp

Το ΚΚΕ, με τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του, προτείνει διέξοδο που ξεκινά από τα καθημερινά μέτωπα πάλης ως τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα φέρει το κίνημα σε αντεπίθεση και διεκδίκηση αλλαγής εξουσίας, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, σε αποψινή της ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του κόμματος, σε συγκέντρωση στο Θέατρο Πολιτών στο Περιστέρι.

Το ΚΚΕ, με τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του, προτείνει διέξοδο που ξεκινά από τα καθημερινά μέτωπα πάλης ως τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα φέρει το κίνημα σε αντεπίθεση και διεκδίκηση αλλαγής εξουσίας, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, σε αποψινή της ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του κόμματος, σε συγκέντρωση στο Θέατρο Πολιτών στο Περιστέρι.

«Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ ξεκινά από την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι η σοσιαλιστική εξουσία είναι εξουσία τάξης και όχι εξουσία κόμματος.

Αναφερόμενη στη λαϊκή συμμαχία, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι αυτή είναι συμμαχία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ενδιάμεσων στρωμάτων (μικρών ΕΒΕ, μικρών και φτωχών αγροτών, επιστημόνων) απέναντι στην αστική τάξη και τους δικούς της συμμάχους, στους οποίους συμπεριέλαβε και την εργατική αριστοκρατία, ενώ τόνισε ότι ενώνει ο αγώνας κατά των μονοπωλίων.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η Συμμαχία δεν μπορεί να υιοθετήσει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ» επεσήμανε η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη σε διαφορές μεταξύ των συμμάχων, και πρόσθεσε ότι «ο συμβιβασμός εκφράζεται στο θέμα της εξουσίας».

«Τα ζητήματα στα οποία δεν μπορείς να κάνεις πίσω είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η μονομερής διαγραφή του χρέους» διεμήνυσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «για το ΚΚΕ η εξουσία είναι η σοσιαλιστική», και διευκρίνισε ότι «αυτά είναι ζητήματα που λύνονται στην πορεία».

Η κ. Παπαρήγα εξήρε τη σημασία του 19ου Προγραμματικού Συνεδρίου του ΚΚΕ λέγοντας πως το πρόγραμμα του κόμματος είναι η επεξεργασία της στρατηγικής και της τακτικής όταν τίθεται στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της σοσιαλιστικής επανάστασης. «Για μας είναι πολύ καθαρό, το ΚΚΕ έχει λόγο ύπαρξης γιατί παλεύει για τον σοσιαλισμό» σημείωσε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι αυτό καθόλου δεν εμποδίζει την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα του λαού.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ διαπίστωσε ότι με αυτές καταρρίφθηκε η άποψη ότι μπορεί ένα κοινοβούλιο να έχει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, καθώς αποτελεί στρατηγική της επιλογή να μην κάνει πίσω με τίποτα, άρα, συμπλήρωσε, πρέπει και το κίνημα να έχει τη δική του ταξική στρατηγική.

Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα κάλεσε σε ενιαίο μέτωπο σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στη «Χρυσή Αυγή» και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τόνισε ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για τέτοια». Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τις δηλώσεις Νταβούτογλου για τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο της Κύπρου, ενώ υπενθύμισε ότι το Κυπριακό διαχρονικά είναι άρρηκτα δεμένο με εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αναφερόμενη πάντα στις εξελίξεις στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι «και ο Πούτιν ήθελε να χτυπήσει τμήμα των Ρώσων κεφαλαιοκρατών που βγάζουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ρωσίας» ενώ επέκρινε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που «διαλέγουν ιμπεριαλιστές».

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για τη μη-συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η βάση εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κομμάτι που αποσχίστηκε από το ΚΚΕ, «πήγε απέναντι και έδωσε όπλα για να χτυπηθεί το ΚΚΕ και δεν μιλάμε για απλά μέλη, μιλάμε για την μισή τότε ΚΕ».

Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «διαφωνούμε προγραμματικά μαζί τους 100%». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο άλλος πόλος στήριξης του συστήματος και θα τον χρησιμοποιήσουν μέχρι να αναμορφωθεί το σύστημα, είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, που όμως δεν θα χάσει τα οπορτουνιστικά χαρακτηριστικά της» συμπλήρωσε.

Επίσης, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει μια συμμαχία «εκλογικό μηχανισμό» και εξέφρασε την άποψη ότι η συμμαχία πρέπει να έχει αυτοτέλεια απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr