ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραματική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2013, 06:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δραματική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών
Facebook Twitter Whatsapp
Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ αλλά και των 6 δισ. ευρώ της επόμενης  η οποία, πάντως, παραμένει «δύσβατη» και ανηφορική εισέρχεται η κυβέρνηση.
Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ αλλά και των 6 δισ. ευρώ της επόμενης  η οποία, πάντως, παραμένει «δύσβατη» και ανηφορική εισέρχεται η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, θέλοντας να σηματοδοτήσει την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη να ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών προήδρευσε χθες της διευρυμένης σύσκεψης που συνεδρίασε επί 4,5 ώρες στο υπουργείο Οικονομικών. 

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ετοιμότητα της Αθήνας στην απορρόφηση των κραδασμών από την κυπριακή κρίση, αν και έσπευσε να επισημάνει στους συνομιλητές του ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση καθώς θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να εκτιμηθεί ο συνολικός αντίκτυπος.  

"Δεν έχουμε κάποια σημαντική ανατάραξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι στιγμής, δεν φεύγουν κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες", φέρεται να επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, δε, ότι όλες οι ελληνικές εκκρεμότητες πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Απριλίου. 

Υπό τη βαριά σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο και μέσα στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας για το μέλλον της Ευρωζώνης, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει με κάθε τρόπο να ρυθμιστούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου να μην υπάρξει παρέκκλιση από τη μέχρι σήμερα πορεία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία  εκπέμπεται αισιοδοξία ότι θα υπερβληθούν οι σκόπελοι που υπάρχουν και παρ ότι περίπου προεξοφλείται ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα εκ μέρους της τρόϊκας, ουδείς μπορεί να δεσμευτεί με κατηγορηματικότητα ότι η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί ενώπιον ενός τέτοιου, εξαιρετικά επώδυνου πολιτικά και κοινωνικά ενδεχομένου, τους επόμενους μήνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικό μέρος της χθεσινής σύσκεψης απασχόλησε η πορεία των εσόδων, η οποία προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο. 

Δύο ακόμη ζητήματα που απασχολούν έντονα το κυβερνητικό επιτελείο είναι η  είσπραξη των κεφαλαίων από τις τράπεζες στο πλαίσιο της κρατικής βοήθειας που έχει δοθεί με προνομιούχες μετοχές για τη στήριξης του τραπεζικού συστήματος και η  καταβολή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ σε βάθος συζήτηση γίνεται και για την αναδιάρθρωση του  φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Σε ό,τι αφορά το "κενό" που εντοπίστηκε το προηγούμενο διάστημα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι  η αρχική εκτίμηση της τρόϊκας  για «κενό» της τάξης του 1,9 δισ ευρώ έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα 900 εκατ. ευρώ - ποσό που αφορά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στους Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, αλλά και μέτρα που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί αν και έχουν αποφασιστεί (όπως κρατήσεις από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία κλπ).

Οι ίδιες  πηγές επιβεβαιώνουν ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει από την τρόϊκα να εγκρίνει την αύξηση του αριθμού των δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών - οι οποίες το πρώτο δίμηνο έφτασαν τα 1,3 δις ευρώ - σε 48 από 36 που ζητούσαν οι δανειστές στην προηγούμενη επίσκεψή τους. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι το αίτημα της Αθήνας θα γίνει αποδεκτό.

Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζεται και για την τύχη του σχεδίου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο είχε αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της τρόικας που ζητούσε τη ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται ότι προωθεί αλλαγή του συστήματος τοποθέτησης των διευθυντικών στελεχών, προκρίνοντας πλέον ως βασικό στοιχείο την επαγγελματική κατάρτιση και όχι τον χρόνο προϋπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά το τέλος επί των ακινήτων, δεν αναμένεται πρόβλημα με την τρόϊκα καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να διατηρήσει τον ΕΕΤΗΔΕ για όλο το 2013, αλλά με κάποιες ελαφρύνσεις. Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εμμένουν στην αντίδρασή τους, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι το εσωτερικό ζήτημα θα υπερβληθεί. 

Μαραθώνια η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών  

Έτσι, λοιπόν, μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, και σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν τρία βασικά ζητήματα:

- Η εκτέλεση του προϋπολογισμού,

-  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, για τις οποίες στόχος είναι, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, να φθάσουν στην πραγματική οικονομία, καθώς «δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν χρήματα σε κάποιον οργανισμό και να μην διοχετεύονται αυτά στην αγορά»,

-  Η προετοιμασία ενόψει της άφιξης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα.

Με τα ζητήματα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και το φόρο στα ακίνητα, να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κορυφαία κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε αισιόδοξος πως «όλα θα τα πετύχουμε».

Με την τρόικα να αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη Τετάρτη, ανώτατη πηγή του υπουργείου οικονομικών ανέφερε πως υπάρχει συνεχής αλληλογραφία με τους εκπροσώπους των δανειστών αυτό το διάστημα για όλη τη βεντάλια των θεμάτων, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ  Τζέρυ Ράις  στο καθιερωμένο briefing  έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημείωναν, πως οι πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν για την υποδοχή των νέων προτάσεων της κυβέρνησης από την τρόικα αναφέρουν ότι γίνονται δεκτές με θετικές αντιδράσεις.

Στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Χρήστος Σταικούρας, ο Γιώργος Μαυραγάνης, ο Γιάννης Βρούτσης ο οποίος αναχώρησε μετά από δύο ώρες, αλλά και ο γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό ή επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη οδό Νίκης μέσα στο επόμενο 24ωρο.  

Νίκος Τριαντάφυλλος – Πάνος Ρασσιάς

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr