ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα αντιδράσεων από τις αποκαλύψεις για τις διαγραφές δανείων

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2013, 13:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θύελλα αντιδράσεων από τις αποκαλύψεις για τις διαγραφές δανείων
Facebook Twitter Whatsapp
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η αποκάλυψη της λίστας με ονόματα πολιτικών απ' όλα τα κυπριακά κόμματα οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν τα δάνεια που είχαν λάβει από κυπριακές τράπεζες.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η αποκάλυψη της λίστας με ονόματα πολιτικών απ' όλα τα κυπριακά κόμματα οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν τα δάνεια που είχαν λάβει από κυπριακές τράπεζες.
Σήμερα ο καθ' ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων διέψευσε ότι έχει λάβει την εν λόγω λίστα.

Η εφημερίδα «Εθνος» που δημοσιεύει την λίστα κάνει λόγο για λεηλασία των κυπριακών τραπεζών από πολιτικούς όλων των κομμάτων οι οποίοι με την πρακτική της διαγραφής παλαιών τους οφειλών έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Συλλούρης, πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως διέψευσε ότι η Βουλή έχει παραλάβει κατάλογο με διαγραφέντα δάνεια.

«Επειδή διάφορες φήμες ή και δημοσιεύματα φέρουν ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων να περιλαμβάνονται σε κατάλογο που δήθεν έχει κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής σε σχέση με τα διερευνώμενα από την επιτροπή θέματα, διευκρινίζεται ότι κανένας κατάλογος με τέτοια στοιχεία δεν έχει ακόμη κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής ή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα θέματα αυτά», τονίζει ο κ. Συλλούρης.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών προσθέτει ότι «οποιεσδήποτε διαδόσεις ή δημοσιεύματα αναφορικά με ονόματα που δήθεν περιλαμβάνονται σε τέτοιο κατάλογο, δεν εξυπηρετούν με κανένα τρόπο το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως».

Ωστόσο, από την ανάλυση της τοποθέτησης του κ. Συλλούρη προκύπτει ότι απλώς η επιτροπή δεν έχει ακόμη παραλάβει την λίστα με τα πρόσωπα όσων φέρονται να έχουν επιτύχει διαγραφή των δανείων τους.

Πάντως η επίσημη θέση της Κυβέρνησης, είναι ότι το θέμα της διαγραφής χρεών, θα διερευνηθεί από την ερευνητική επιτροπή η οποία έχει διοριστεί για να αποδώσει ευθύνες σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομίας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει προβλέψει να διερευνήσει «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις, ή με βάση τα τραπεζιτικά κριτήρια καλού δανεισμού, και κατά πόσο υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Τόνισε ότι έχουν δοθεί όλα τα εφόδια στην τριμελή ερευνητική επιτροπή και στο βαθμό που την αφορά προκειμένου να κάνει το παν για ολοκλήρωση της έρευνας το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε ΕΔΩ την επίμαχη λίστα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr