ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από 37,5% έως 60% το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2013, 19:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Από 37,5% έως 60% το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου
Facebook Twitter Whatsapp

Στο 37,5% θα ανέλθει το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, όπως προκύπτει από το διάταγμα που εκδόθηκε από την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα.

Στο 37,5% θα ανέλθει το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, όπως προκύπτει από το διάταγμα που εκδόθηκε από την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα.

Παρόλα αυτά, το κούρεμα μπορεί να φτάσει στο 60% με παγοποιημένο το 22,5% των καταθέσεων μέχρι να διαφανούν οι πραγματικές ανάγκες. Η τράπεζα κατακρατεί το υπόλοιπο 37,5% το οποίο θα επιστρέψει μόλις έχει τη δυνατότητα.

Στο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σημειώνεται ότι, πρακτικά, δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια των καταθέσεων με ποσό άνω των 100.000 ευρώ μέχρι νεωτέρας.

Ειδικότερα, το 37,5% κάθε κεφαλαίου άνω των 100.000 ευρώ, θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε νέες μετοχές κατηγορίας «Α», μη μεταβιβάσιμες, αλλά και ποσοστό 22,5% θα παραμείνει «κλειδωμένο» για διάστημα έως και 90 ημέρες μετά τη λήξη της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των 90 ημερών, θα προσδιοριστεί ποιο τμήμα αυτού του κεφαλαίου θα μετατραπεί επίσης υποχρεωτικά σε μετοχές κατηγορίας «Α», και ποιο θα μετατραπεί σε ειδικό τίτλο κατάθεσης (μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία χρέωση τόκων προς όφελος του καταθέτη), η οποία θα ξεκινήσει να τοκίζεται από τότε με επιτόκιο 0,1%, από αυτό που θα είχε προκύψει, αν δεν είχαν επηρεαστεί οι καταθέσεις από το διάταγμα.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διάταγμα για την απορρόφιση της «καλής» Λαϊκής.


Εξάλλου, για πέντε επιπλέον πέντε ημέρες παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές στις κυπριακές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. 


Διαβάστε ΕΔΩ το διάταγμα για την Τράπεζα Κύπρου

Διαβάστε ΕΔΩ το διάταγμα για τη Λαϊκή Τράπεζα 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr