ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Δεν θέλω να βρουν ούτε ένα σημείο να μας αμφισβητήσουν

Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2013, 08:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σαμαράς: Δεν θέλω να βρουν ούτε ένα σημείο να μας αμφισβητήσουν
Facebook Twitter Whatsapp
«Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα».  
«Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα».  
Αυτό το δόγμα του 5ου αιώνα π.Χ., του Κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής, Σουν Τζου, αποτελεί την πυξίδα της πορείας του Αντώνη Σαμαρά, μετά το μεγάλο τσουνάμι που έχει ξεσπάσει με την απόρριψη από την Κύπρο του πακέτου διάσωσης και ενόψει της έλευσης της τρόικα.  

Ο εχθρός είναι δεδομένος: η τρόικα. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η τρόικα με την επιστροφή της σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, είναι άγνωστη για την ελληνική κυβέρνηση.  

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καταρτίσει στρατηγική και να οριστικοποιήσει ποιοι θα είναι οι τακτικοί ελιγμοί για να βγει κερδισμένη. Αλλιώς, θα ακουστεί ένας μεγάλος θόρυβος πριν διαπιστωθεί η ήττα της.  

Ο Πρωθυπουργός έχει συνεχείς συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της έλευσης της τρόικα, ώστε να επέλθει συμφωνία και να δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, ενώ ακολουθεί η δόση των 6 δισ. ευρώ για τον Απρίλιο.    

«Θέλω να μην βρουν ούτε ένα σημείο να μας αμφισβητήσουν» φέρεται να έχει πει ο Πρωθυπουργός που δίνει μεγάλη σημασία στην άρτια προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν.  

Η επίσκεψη της τρόικα είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε και το ΔΝΤ, αλλά χθες άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για πιθανή καθυστέρηση της έλευσης των τροικανών στην Αθήνα.  

Ανεξάρτητα, εάν θα καθυστερήσει ή όχι η έλευση της τρόικας, τα προβλήματα είναι δεδομένα και τα μεγάλα θέματα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες είναι δυο: το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 4 δισ. ευρώ (η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται μόνο το ένα) που πρέπει να καλυφθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει καθυστερήσει αρκετά.  

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σίγουρος ότι η κυβέρνησή του θα περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις των τροικανών, ώστε στις 12 Απριλίου στη συνεδρίαση τουEurogroup στο Δουβλίνο να αποφασισθεί η εκταμίευση της δόσης.  

Είναι κυριολεκτικά ζήτημα «ζωής ή θανάτου» να υπάρξει απεμπλοκή της δόσης, όπως λέει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς που θέλει το ποσό αυτό να πέσει στην πραγματική οικονομία, ελπίζοντας ταυτόχρονα να μην υπάρξουν παρενέργειες στην ελληνική οικονομία από την κυπριακή κρίση.  

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο καταρτίζουν τη στρατηγική ενόψει της έλευσης της τρόικας, μη έχοντας ένα βασικό στοιχείο όπως λένε: δεν γνωρίζουν ποιες ακριβώς θα είναι οι διαθέσεις της τρόικα. Εάν θα είναι σκληροί ή θα χαλαρώσουν και θα ακολουθήσουν μια πιο διαλλακτική στάση, εξαιτίας της υπόθεσης της Κύπρου.  

Το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι να μην τεθεί ξανά στο τραπέζι θέμα λήψης νέων μέτρων και ελπίζει να ακουστούν τα αιτήματά του για ελάφρυνσης των ασθενέστερων, για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.  

Στην πορεία διαμόρφωσης της στρατηγικής του και ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για τα όσα μπορούν να επακολουθήσουν και στην Ελλάδα λόγω της κρίσης στην Κύπρο, ο Πρωθυπουργός συνιστά υπομονή.  

«Κολυμπήσαμε στον ωκεανό με ψηλά κύματα και δεν πνιγήκαμε. Φαίνεται ότι μπορεί να ξεσπάσει τσουνάμι λόγω Κύπρου, τουλάχιστον εμείς ας προφυλαχθούμε για να το σωθούμε και μετά ας συνεχίσουμε το κολύμπι. Δεν έχει μείνει και πολύ μέχρι την Ιθάκη» λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εκτιμούν ότι πρέπει να είναι πολύ σκληροί οι ίδιοι έναντι της τρόικα. Κυριαρχεί η άποψη ότι αυτό δεν θα βοηθήσει και δεν μπορεί, όπως λένε, ο Αντ. Σαμαράς να πιάσει από την αρχή το νήμα και να σηκώσει αντιμνημονιακές κορώνες.  

«Περάσαμε ένα PSI που έκανε τις ελληνικές τράπεζες προβληματικές και την οικονομία μας μόνιμα εξαρτημένη. Ένα PSI που και ο ίδιος ο Σαμαράς ξόρκιζε και που στην πορεία κατέστρεψε, εκτός από την Ελλάδα, και την Κύπρο» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει πια αρχή και ο δρόμος είναι κλειστός για πισωγύρισμα.

«Μένει μόνο η εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητήσουμε διευκολύνσεις» συμπληρώνουν.  

Πίσω από τον προβληματισμό τους, υπάρχουν και χαμόγελα αισιοδοξίας, αφού περιμένουν τις επόμενες ημέρες ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων δημόσιων έργων, έλευση χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α. 

Ιωάννης Μαρτέλλος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr