ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» για τους οφειλέτες

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2013, 12:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έρχονται τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» για τους οφειλέτες
Facebook Twitter Whatsapp
Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε σήμερα η κυβέρνηση το σχεδιασμό για στρατόπεδα συγκέντρωσης οφειλετών.
Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε σήμερα η κυβέρνηση το σχεδιασμό για στρατόπεδα συγκέντρωσης οφειλετών.
Δια του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, επιβεβαιώθηκαν οι διαρροές που μέχρι σήμερα δεν θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί ότι είναι αληθινές.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού, για το θέμα της «μετατροπής στρατοπέδων σε κέντρα κράτησης για τους οφειλέτες», ο Κώστας Καραγκούνης αποκάλυψε ότι «αναζητείται στρατόπεδο εντός της Αττικής ώστε, με την κατάλληλη διαμόρφωση, να μπορεί να φιλοξενήσει κρατούμενους σε ανθρώπινες συνθήκες».

Σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού ο υφυπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πρόκειται για προσωρινή λύση μέχρι να βρεθούν νέοι χώροι στα αγροτικά καταστήματα κράτησης για αυτούς με ποινές μέχρι δύο έτη και για οικονομικά εγκλήματα, ώστε να είναι περισσότερο ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης.

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων φθάνει το 67% και έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση με την Αλβανία, ώστε οι κρατούμενοι Αλβανοί υπήκοοι για σοβαρά εγκλήματα να είναι δυνατό να εκτίσουν τις ποινές τους στη χώρα τους.


Προσπάθεια να σωθούν τα προσχήματα

Μετά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Δικαιοσύνης μίλησε στους δημοσιογράφους, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δημιουργήθηκε η εντύπωση από μερίδα στον Τύπο ότι πάμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κρατουμένων. Μακριά από εμάς τέτοιες πρακτικές», επανέλαβε όμως ότι μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες δομές εντός των αγροτικών φυλακών, αναζητούνται πράγματι χώροι από το υπουργείο για την κράτηση κρατούμενων με χαμηλή παραβατικότητα και για οικονομικές υποθέσεις.

Η διευκρίνηση του υφυπουργού ήταν πως δεν θα είναι κατ΄ ανάγκη χώροι που φιλοξενούσαν στρατόπεδα, αλλά και άλλοι χώροι οι οποίοι θα κριθούν χρήσιμοι για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ο κ. Καραγκούνης επικαλέστηκε ως παράδειγμα την ύπαρξη δομής στην Κασσάνδρα, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες κράτησης.