ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Αναγκαία η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2013, 14:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στουρνάρας: Αναγκαία η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος
Facebook Twitter Whatsapp
Τη σημασία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, που όπως είπε, θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τη Βουλή, τονίζοντας πάντως ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι απλή υπόθεση.
Τη σημασία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, που όπως είπε, θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τη Βουλή, τονίζοντας πάντως ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι απλή υπόθεση.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «είναι ρητά διατυπωμένο ότι σε περίπτωση που αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ακόμη και από φέτος, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας που συμφωνήθηκε, δηλαδή την δραστική μείωση του δημόσιου χρέους». Όπως τόνισε ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, «αυτό θέλει διαπραγμάτευση» και «δεν είναι απλό», γιατί «πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι βιώσιμη η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος».

Αναφερόμενος στα βήματα που γίνονται για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τη Βουλή ότι αυτήν τη στιγμή, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας διαμορφώνουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και το νέο πρότυπο απασχόλησης με δεξαμενές σκέψης από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως διευκρίνισε, την εποπτεία αυτών των μελετών οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο, την έχει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

«Οι μελέτες αυτές δεν θα έχουν απλά χαρακτήρα ενδεικτικού προγραμματισμού. Θα δείξουν πού πάμε σε δέκα χρόνια από τώρα και ποιοι κλάδοι θα είναι οι πρωταθλητές. Θα δείξουν επίσης πώς μπορούμε να διοχετεύσουμε τα 44 δισ. ευρώ που έχουμε από όλα τα ταμεία της ΕΕ και από τα αναπτυξιακά ταμεία», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζοντας ότι στο ποσό περιλαμβάνονται και τα κονδύλια που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από το ΕΣΠΑ.

«Είναι σημαντικό κονδύλι τα 44 δισ. ευρώ, από σήμερα μέχρι το τέλος του 2020», είπε ο υπουργός αποδίδοντας μεγάλη σημασία και στο πρόγραμμα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και την ενθάρρυνση εγχώριων επενδύσεων.

Υπενθύμισε ότι για φέτος αναμένονται να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις, που θα συνεισφέρουν έσοδα περίπου ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Άμεσες προτεραιότητες, όπως τόνισε, είναι ο ΟΠΑΠ  και οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Πέρα όμως από την αξιοποίηση της μεγάλης ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, μέσω του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, ο καινούργιος τομέας που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο είναι η αξιοποίηση της χαμηλής αξίας ιδιωτικής περιουσίας, που είναι αναξιοποίητη ή και καταπατημένη και η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «πολύ πιο γρήγορα, με οφέλη τόσο αναπτυξιακά όσο και δημοσιονομικά».

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, επιδιώκεται να εισέλθει η χώρα στο χάρτη της ροής εμπορευμάτων και σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση που είχε με κινέζους επενδυτές.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως «μεγάλο βήμα προς την έξοδο από την κρίση» την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Μην ξεχνάτε ότι εμείς έχουμε πάρει 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας. Είμαστε τυχεροί. Είμαστε στο πρώτο σχέδιο. Για την Ελλάδα, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, η τραπεζική ενοποίηση έχει υλοποιηθεί. Πήραμε 50 δισ. γι’ αυτό. Είναι σημαντικό ποσό. Γνωρίζουμε τι γίνεται με τις άλλες χώρες. Ας είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ένα «υγιές, πλήρως κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα θα αξιοποιήσει συνέργειες και σημαντικές οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν και θα αποκτήσει πιο εύκολη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος».