ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «δέλεαρ» τη δόση θα περάσει το πολυνομοσχέδιο χωρίς κραδασμούς

Δημοσίευση 23 Απριλίου 2013, 10:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Με «δέλεαρ» τη δόση θα περάσει το πολυνομοσχέδιο χωρίς κραδασμούς
Facebook Twitter Whatsapp
Στο ίδιο έργο θεατές με την τρικομματική κυβέρνηση να έχει «νεύρα» κάθε φορά που πρέπει να επικυρώσει νομοθετικά τις συμφωνίες με την τρόικα.   
Στο ίδιο έργο θεατές με την τρικομματική κυβέρνηση να έχει «νεύρα» κάθε φορά που πρέπει να επικυρώσει νομοθετικά τις συμφωνίες με την τρόικα.   
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θέλει να ψηφιστούν όλα μέχρι την Κυριακή, ώστε να προλάβει τη Δευτέρα να ζητήσει κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group τη χορήγηση τουλάχιστον των 2,8 δισ. που έχουν εγκριθεί από το Eurogroup αλλά η εκταμίευσή τους διαρκώς αναβάλλεται.

Μέχρι τώρα, όπως συνήθως, φτάνουμε στο παρά πέντε της δόσης και αυτό θα χρησιμοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών σήμερα το μεσημέρι στις 15.30 στους εκπροσώπους των κυβερνητικών εταίρων, «εκβιάζοντας» για το χρόνο και τη δόση  ώστε να έχει την πολιτική συναίνεση, για να περάσει ακόμα ένα βαρύ νομοσχέδιο που έχει από όλα με τη μορφή του κατεπείγοντος...

Με το «δέλεαρ» της καταβολής των επόμενων δόσεων ευελπιστεί να περάσει χωρίς σοβαρούς κραδασμούς η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο θα κατατεθεί την Πέμπτη στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα περιλαμβάνει όλα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα, δηλαδή την αλλαγή της φορολογίας για τα ακίνητα, τις απολύσεις στο δημόσιο, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα  δάνεια, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Παρ ότι εσχάτως μεταδίδεται κλίμα έντασης μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου και των δύο κυβερνητικών εταίρων, και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι και αυτός ο εσωτερικός κύκλος διαβουλεύσεων θα ολοκληρωθεί χωρίς σοβαρές συνέπειες για την κυβερνητική  συνοχή.

Αυτό τουλάχιστον θεωρούν οι ψυχραιμότεροι από τους συμβούλους του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, διότι υπάρχουν και ορισμένοι που, χωρίς να κρύβουν την οργή τους για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εισηγούνται ακόμη και το... τράβηγμα του σκοινιού στα άκρα, προκειμένου να φανεί τελικά «πού το πάει ο Βενιζέλος».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να επιλέγει τη μέση οδό, αρνούμενος κατηγορηματικά το αίτημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και αποφεύγοντας να συγκρουστεί μετωπικά με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.

«Ο δρόμος μέχρι εδώ ήταν δύσκολος και ανηφορικός. Με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση όλων των χρημάτων που έχει συμφωνηθεί να δοθούν στην Ελλάδα» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη αφήνοντας να εννοηθεί ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται να εισρεύσουν στη χώρα περίπου 12 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Πρόκειται για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, για την οποία θα δώσει το πράσινο φως το EuroWorking Group της 29ης Απριλίου, και πιθανότατα για μία διπλή δόση, της τάξεως των 7,4 δισ. ευρώ (4,2 δισ. συν 3,2 δισ.), την οποία θα αποφασίσει το Eurogroup στις 13 Μαίου.

Στα παραπάνω ποσά πρέπει να υπολογιστεί και το 1,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να αποδεσμεύσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά τις 15 Μαίου. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι κανένας δεν θα πάρει την ευθύνη να θέσει σε κίνδυνο την ροή των χρημάτων προς την Αθήνα και ότι όσα διαδραματίζονται στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, είναι για εσωτερική κατανάλωση. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει και ότι τον Ιούνιο, η Αθήνα θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη συνεπής σε όσα δεσμεύτηκε έναντι της τρόικας.

«Τότε θα μπορούμε να θέσουμε τόσο το ζήτημα της μείωσης  του ΦΠΑ στην εστίαση για ένα εξάμηνο, πιλοτικά, ώστε και η τουριστική κίνηση να ενισχυθεί και η τρόικα να πειστεί ότι οι μειώσεις φόρων θα αυξήσουν την κατανάλωση, όσο και άλλα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι», λένε χαρακτηριστικά.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για όλα τα θέματα του Δημοσίου και συγκεκριμένα την επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επίορκους, τη διαδικασία καταργήσεων -συγχωνεύσεων οργανισμών, τον κανόνα 1:1 σε ό,τι αφορά τις απολύσεις- προσλήψεις και την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας, εκείνων που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.

Ακόμη, για την παράταση ισχύος του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τη μείωση κατά 15% στο χαράτσι στα ακίνητα, για την ένταξη στον φόρο οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου, για τις ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις, και για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων.

Μία από τις μέριμνες του πολυνομοσχεδίου  που αναμένεται να προκαλέσει ενδοκυβερνητικές εντάσεις  είναι η επέκταση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Τόσο το ΠΑΣΟΚ οσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα το καταψηφίσουν, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα τύχει της αποδοχής του συνόλου της Κ.Ο της Ν.Δ  

Νίκος Τριαντάφυλλος