ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αιτήματα του Βενιζέλου είναι εκτός πλαισίου συμφωνίας

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2013, 07:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τα αιτήματα του Βενιζέλου είναι εκτός πλαισίου συμφωνίας
Facebook Twitter Whatsapp
Λίγες μόλις ώρες πριν κατατεθεί στη Βουλή το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο με τα όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, η στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με αιχμή την κίνηση Βενιζέλου για τον ΦΠΑ στην εστίαση, προκαλούν σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις προθέσεις των δυο μικρότερων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Λίγες μόλις ώρες πριν κατατεθεί στη Βουλή το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο με τα όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, η στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με αιχμή την κίνηση Βενιζέλου για τον ΦΠΑ στην εστίαση, προκαλούν σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις προθέσεις των δυο μικρότερων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η όχι και τόσο κομψή παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος φέρεται να τηλεφώνησε στον Φίλιππο Σαχινίδη την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η ενημέρωση από τον Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ζητήσει η μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση να ισχύσει από τώρα και όχι τον Ιούνιο, προκάλεσε μια ακόμη τριβή στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε αμέσως για το αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο γνωστοποιήθηκε για άλλη μια φορά μέσω διαρροών (όπως είχε συμβεί αρχικά και με το ζήτημα του ανασχηματισμού).

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο υπενθύμιζαν, πως το συγκεκριμένο αίτημα είναι εκτός του πλαισίου το οποίο συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί με την τρόικα και πως έχει ξεκινήσει ήδη αλληλογραφία με τους εκπροσώπους των δανειστών μας ώστε το θέμα να επιλυθεί τον Ιούνιο, κάτι που γνώριζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως ο κ. Βενιζέλος, σπεύδει να καρπωθεί την συγκεκριμένη μείωση, όταν, όπως τόνιζαν με νόημα, αυτή η κυβέρνηση βρήκε τον ΦΠΑ στο 23%, από τους προηγούμενους.

Ανέφεραν δε το γεγονός, ότι για πρώτη φορά μια τέτοια πρόβλεψη για μείωση μπαίνει στο κείμενο της τρόικας για τον Ιούνιο, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι και πως συνολικά η κυβέρνηση αγωνίζεται για να προχωρήσει η ρύθμιση αυτή.
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο υπενθύμιζαν πάντως ότι η συγκεκριμένη συμφωνία με την τρόικα είναι πακέτο και είναι δύσκολο να αλλάξουν οι διατάξεις αυτή τη στιγμή, ενώ έκαναν λόγο για επικοινωνιακές προτάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Εκτός από τη μείωση τώρα και όχι τον Ιούνιο, του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, οι εκπρόσωποι της Ιπποκράτους ζήτησαν να συζητηθεί επίσης από τώρα και να καταλήξουν έως τον Ιούνιο για τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μη γίνει αυτό με τη νέα άφιξη της τρόικας.

Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών ζητήθηκε να ενταχθούν στην ρύθμιση των 48 δόσεων και όσοι έχουν οφειλές το 2013 και να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και όσοι έχουν ήδη ρύθμιση δυσμενέστερη και είναι συνεπείς.

Ωστόσο στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξέφραζαν την απορία τους γιατί τίθεται και το θέμα αυτό από το ΠΑΣΟΚ, όταν γνώριζαν ότι στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποια πράγματα η κυβέρνηση τα κέρδισε και κάποια όχι και ένα από αυτά που δεν δέχθηκε η τρόικα, ήταν να ανοίξουν τα ρυθμισμένα χρέη. Από το ΠΑΣΟΚ προτάθηκε επίσης να έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόγραμμα που έτσι κι αλλιώς είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο τηλεοπτικό μήνυμά του.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς προτάθηκε να μην πληρώσουν το «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο, και να ενταχθούν στην ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες και οι οφειλές προς τους δήμους, το οποίο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί νομοτεχνικά. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε μεγαλύτερη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ (άνω του 15%) για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.

Το τι μέλει γενέσθαι θα φανεί σήμερα που τα κόμματα θα πάρουν στα χέρια τους τις διατάξεις, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, πληροφορίες ανέφεραν, ότι η στάση που θα ακολουθήσουν οι βουλευτές του κατά την ψήφιση, θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη και στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, καθώς την επόμενη εβδομάδα το Κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες του για το Πάσχα, και ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να μεταβεί χωρίς εκκρεμότητες στο Eurogroup της 13ης Μαίου, όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ.  

Πάνος Ρασσιάς