ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανεκκίνηση έργων και σχέσεων Σαμαρά - Βενιζέλου

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2013, 07:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επανεκκίνηση έργων και σχέσεων Σαμαρά - Βενιζέλου
Facebook Twitter Whatsapp
Η επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση στις καλές, μέχρι πρότινος, σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα, από τα αιτήματα που προέβαλλαν συνεχώς το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Η επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση στις καλές, μέχρι πρότινος, σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα, από τα αιτήματα που προέβαλλαν συνεχώς το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Σε μια κίνηση προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους προέδρους των άλλων δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να επισκεφτούν μαζί σήμερα, τα εργοτάξια που ξεκινούν και πάλι κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε αμέσως δεκτή την πρόσκληση του πρωθυπουργού, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, θα εκπροσωπηθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση για σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου για σήμερα στις 18:30 το απόγευμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους για να μην υπάρχει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο εικόνα αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων παρά τις όχι και τόσο κομψές παρεμβάσεις, κυρίως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που κλιμακώθηκαν με την απαίτηση για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ το θέμα είχε δρομολογηθεί προς διευθέτηση για τον Ιούνιο.

Άλλωστε όπως υπενθύμιζαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έχει ξεκινήσει ήδη η ηλεκτρονική αλληλογραφία με την τρόικα, με τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23%, στο 13% και η απάντηση θα έρθει στα τέλη Μαΐου, ενώ εξέφραζαν την απορία τους για τη στάση του κ. Βενιζέλου ο οποίος “ζητά τη μείωση του ΦΠΑ, που αυξήθηκε επί των ημερών του, όπως ζητούσε και την κατάργηση του χαρατσιού, που εκείνος είχε επιβάλλει”.

Παράλληλα για το πρακτικό του θέματος, σημείωναν ότι “το πολυνομοσχέδιο είναι το πακέτο που συμφωνήθηκε με την τρόικα και δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη στιγμή”.

Η επιλογή πάντως να πέσουν οι τόνοι, δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνουν υπόψη τόσο τα οικονομικά όσο και τα δημοσκοπικά δεδομένα των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων και κατανοούν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα ζητήματα.

Κατά τη σημερινή τους επίσκεψη οι δύο αρχηγοί και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, θα στείλουν το μήνυμα ότι η επανεκκίνηση των κατασκευαστικών έργων στη χώρα σημαίνει και άμεσες, νέες θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα ξεκινούν και πάλι τέσσερα μεγάλα έργα που είναι η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα), ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός - Κλειδί), ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Μαλιακός - Εγνατία Οδός) και η Ιόνια Οδός/Νέα Οδός (Αντίρριο - Ιωάννινα).

Στα έργα αυτά αναμένεται να βρουν δουλειά 25.000 άτομα, εργάτες, εδικό προσωπικό και έλληνες επιστήμονες, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2015.  

Πάνος Ρασσιάς