ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπογράφει ο Ρουπακιώτης τις επίμαχες ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2013, 12:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δεν υπογράφει ο Ρουπακιώτης τις επίμαχες ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους
Facebook Twitter WhatsappΔιευκρινίσεις σχετικά με το διάταγμα που αφορά στους συμβασιούχους, οι οποίοι δικαιώνονται από δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται να κατατεθεί μαζί με το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο απόψε στη Βουλή εξέδωσε το υπουργείο Δικοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, το εν λόγω διάταγμα δεν αφορά στην κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους.Διευκρινίσεις σχετικά με το διάταγμα που αφορά στους συμβασιούχους, οι οποίοι δικαιώνονται από δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται να κατατεθεί μαζί με το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο απόψε στη Βουλή εξέδωσε το υπουργείο Δικοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, το εν λόγω διάταγμα δεν αφορά στην κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους.   
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορά μόνο σε χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κουβέλης από τις Βρυξέλλες υιοθέτησε τις διευκρινίσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω διάταγμα δεν αφορά στην κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους και επισημαίνοντας ότι πρέπει να οριστεί ένα σαφές χρονικό περιθώριο στην εκδίκαση των υποθέσεων. Όπως ανέφερε, «Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο. Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί».

Σε κάθε περίπτωση είναι ευκρινές ότι το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε λίγο θα πραγματοποιηθεί και υπουργικό Συμβούλιο, όπου αναμένεται να διεξαχθεί σχετική συζήτηση.
  
Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκει απέναντί της σκοπέλους με χαρακτηριστικότερο την αντίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Συγκεκριμένα, την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο που έλαβε από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, που προέβλεπε την έξοδο χιλιάδων συμβασιούχων, κυρίως των ΟΤΑ, που έχουν επιστρέψει μετά από προσωρινές διαταγές».

Επιμένει ο Αντώνης Ρουπακιώτης
 

Την αντίθεσή του να υπογράψει διάταξη με την οποία καταργούνται δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει συμβασιούχοι του δημοσίου, εξέφρασε, το πρωί εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα.

Σημειώνεται ότι το πρωί, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει σε ό,τι αφορά τη διάταξη: «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω».

Από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γνωστό το μεσημέρι ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του συναδέλφου του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Αντώνη Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.

Κατά τις ίδιες πηγές, αποκλείεται -κατηγορηματικά- ότι ο υπουργός θα αποδεχθεί «επιλογή» να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».

Επικοινωνία Δημήτρη Σταμάτη και Φώτη Κουβέλη

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για την αντίδραση του Αντώνη Ρουπακιώτη στην εν λόγω διάταξη επισημαίνοντας ότι το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα.

Είναι προφανές ότι για το κυβερνητικό σχήμα είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση στην ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει προκύψει λίγο πριν μάλιστα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Το... παρασκήνιο της ενδοκυβερνητικής κόντρας

Μαλλιά-κουβάρια γίνανε για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση που δείχνει να μην μπορεί να βρει κοινό βηματισμό. Η κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να μην υπογράψει τη ρύθμιση που απαιτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για να ανοίξει ο δρόμος για απομάκρυνση συμβασιούχων από το δημόσιο, προκαλεί νέα κυβερνητική κρίση.  

Η κυβέρνηση, αντί να βαδίσει εν ηρεμία και με σύμπνοια, όπως θέλει ο Αντώνης Σαμαράς, στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για να πάρει τη δόση, βρίσκεται και πάλι μέσα σε κυκλώνα.   

Λίγες ώρες, μετά την εμμονή του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Ευάγγελου Βενιζέλου να θέτει σειρά ζητημάτων, που είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν τώρα στο πολυνομοσχέδιο, ήρθε η σειρά του Αντ.  Ρουπακιώτη, του υποστηριζόμενου από τη ΔΗΜΑΡ και τον Φ. Κουβέλη, να ταράξει τα νερά.   

Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τις ενέργειες του ΠΑΣΟΚ, γεννούν πολλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που πραγματικά υπάρχουν και για τις επιδιώξεις των δυο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων.   

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι για μια ακόμη φορά, σε ένα κρίσιμο σημείο για την πορεία της κυβέρνησης, δημιουργείται ενδοκυβερνητική κρίση που δεν στέλνει θετικά μηνύματα, τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους πιστωτές.   

Ο Αντ. Ρουπακιώτης εξόργισε τον Πρωθυπουργό, διότι δεν θέλει να συνυπογράψει -όπως ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης- τη διάταξη για να απομακρυνθούν συμβασιούχοι από το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, των οποίων αν και έχει λήξει η σύμβασή τους, παραμένουν, στηριζόμενοι σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.  

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Δικαιοσύνης δημιουργεί προβλήματα και ενισχύει την άποψη, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αντ. Μανιτάκης, που στηρίζονται και οι δυο από τη ΔΗΜΑΡ, αποτελούν μερικά από τα πρόσωπα που θα έπρεπε στον ανασχηματισμό να βρεθούν εκτός κυβέρνησης.   

Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες, ενώ προβλέπεται και επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, που καλείται να βοηθήσει και να δείξει στην πράξη ότι στηρίζει την κυβέρνηση.   

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να κατηγορηθεί και αυτός, ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια, την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, εμμένουν στη μικροπολιτική τακτική. Εκτός βέβαια, εάν ο στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να μην αφήσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει μόνο του αντάρτικο στην κυβέρνηση που και οι δυο στηρίζουν.   

ΔΣΑ: Συνταγματική εκτροπή από τον Μανιτάκη

Για συνταγματική εκτροπή κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος αναφερόμενος στη διάταξη για κατάργηση της δικαστικής προστασίας συμβασιούχων του δημοσίου που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τονίζει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θυμίζει «τις πιο μαύρες σελίδες της νεοελληνικής μας ιστορίας, όταν η “Κυβέρνησις” της χώρας “αποφάσιζε” και “διέταζε”, στερώντας συγχρόνως το δικαίωμα και τη δυνατότητα άσκησης οποιουδήποτε ενδίκου βοηθήματος».

Ο κ. Αδαμόπουλος καλεί επίσης τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη «να μη συνυπογράψει αυτές τις επαίσχυντες και προδήλως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, οι οποίες, εφόσον τεθούν προς ψήφιση, πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να απορριφθούν από τη Βουλή των Ελλήνων».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως προφανής στόχος των «προτάσεων» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης «είναι η απομάκρυνση από το δημόσιο τομέα των εκατοντάδων συμβασιούχων οι οποίοι διατηρούν μέχρι σήμερα τις θέσεις τους δυνάμει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων, καταργώντας το θεμελιώδες δικαίωμα στην προσωρινή δικαστική προστασία αλλά και τις ίδιες τις δικαστικές αποφάσεις, κατά πρόδηλη παράβαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ καλεί την ελληνική δικαιοσύνη να «μη συμμορφωθεί με διατάξεις που τίθενται κατά κατάλυση του Συντάγματος (Σ. 87 παρ. 2) και να αρνηθεί την εφαρμογή τέτοιων διατάξεων, που το περιεχόμενό τους είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα (Σ. 93 παρ. 4)».