ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλίμα «αλληλοσπαραγμού» στην κυβέρνηση αλλά όχι ρήξης

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2013, 13:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κλίμα «αλληλοσπαραγμού» στην κυβέρνηση αλλά όχι ρήξης
Facebook Twitter Whatsapp
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σηματοδοτούσε την επανεκίννηση των μεγάλων έργων «αλά μπρατσέτα» με τον Ευαγγ. Βενιζέλο από το Ζευγολατιό Κορινθίας, τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων ολοκλήρωναν τις τελικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου «σκούπα», το οποίο δίχασε τα κόμματα της συμπολίτευσης και αναζωπύρωσε εντάσεις και αλληλοκατηγορίες.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σηματοδοτούσε την επανεκίννηση των μεγάλων έργων «αλά μπρατσέτα» με τον Ευαγγ. Βενιζέλο από το Ζευγολατιό Κορινθίας, τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων ολοκλήρωναν τις τελικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου «σκούπα», το οποίο δίχασε τα κόμματα της συμπολίτευσης και αναζωπύρωσε εντάσεις και αλληλοκατηγορίες.
Η πρόσκληση Σαμαρά προς τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (ο δεύτερος θα εκπροσωπηθεί από συνεργάτη του καθώς λείπει στις Βρυξέλλες ) αλλά και η αποδοχή της από τον κ. Βενιζέλο επιβεβαιώνει ότι παρά το κλίμα «αλληλοσπαραγμού» που εσχάτως εκπέμπεται, οι αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης δεν επιθυμούν να φτάσουν την κατάσταση στα άκρα, διότι τότε θα πρέπει να προϋπολογίσουν και το επόμενο βήμα, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την προσφυγή στις κάλπες.

Από την άλλη πλευρά, άπαντες συμμερίζονται ότι μια κυβέρνηση που αναζητεί αφορμές για να προκαλέσει εσωτερικές αναταράξεις και να επιδοθεί σε αναμέτρηση «φίλιων δυνάμεων» δεν μπορεί να ελπίζει σε μακράς πνοής σχεδιασμούς...

Η επί της ουσίας συζήτηση των προβλημάτων λειτουργίας της κυβέρνησης αναβάλλεται για μετά το Πάσχα. Το ίδιο και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ο οποίος, εκτός απροόπτου,  δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του καλοκαιριού, πιθανότατα δε μετά την ολοκλήρωση του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα αλλά και του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.  

Για την κρισιμότητα των στιγμών θα μιλήσει και το απόγευμα ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ορίστηκε για σήμερα, προκειμένου επίσης να σηματοδοτηθεί η αρραγής προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Ταυτοχρόνως, ως επιπλέον "διέξοδο" για τον κ. Βενιζέλο που τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα απειλούσε ακόμη και με καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, εμφανίζεται η ενσωμάτωση σε αυτό των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.

Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί σε ένα άρθρο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά και όσοι γαλάζιοι βουλευτές τυχόν φλέρταραν με την ιδέα της επιλεκτικής καταψήφισης. Το νομοσχέδιο "σκούπα" θα περιλαμβάνει  όλα τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόϊκα, πλην της ρύθμισης για τα δάνεια, για την οποία η διαβούλευση με την τρόϊκα δεν έχει ολοκληρωθεί και θα έρθει προς ψήφιση μετά το Πάσχα, αλλά και εκείνης για την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που διχάζει όχι μόνο τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. 

Στην αιχμή του πολυνομοσχεδίου θα βρεθούν η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία ( απεριόριστες δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5000 ευρώ, πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση και για εισοδήματα άνω των 5000 για όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και εξόφληση έως 48 δόσεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με επιτόκιο 8,75%), η μείωση του "χαρατσιού" στα ακίνητα κατά 155%, το νέο σύστημα υποβολής της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ και οι αλλαγές στο δημόσιο με τις 15.000 υποχωρήσεις έως τα τέλη του 2014, 4000 εκ των οποίων μέχρι τα τέλη του 2013, με ταυτόχρονη ισχύ του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση. 

Έντονη συζήτηση σε πολιτικούς αλλά και νομικούς κύκλους προκαλεί η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιχειρηθεί να μπει φραγμός στις προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδονται από δικαστήρια και δεσμεύουν φορείς του δημοσίου να διατηρήσουν, προσωρινά έστω στις θέσεις τους, απολυμένους από το Δημόσιο.

Με διευκρινίσεις του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης φέρεται να ζητά όχι την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, αλλά μόνο χρονικούς περιορισμούς μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής.

Νίκος Τριαντάφυλλος