ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός πολυνομοσχεδίου διάταξη για μειώσεις έως 30% στις νέες συντάξεις του ΟΑΕΕ

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2013, 14:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εκτός πολυνομοσχεδίου διάταξη για μειώσεις έως 30% στις νέες συντάξεις του ΟΑΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp
Αποσύρεται, όπως όλα δείχνουν, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε, διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε τη μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 30%.
Αποσύρεται, όπως όλα δείχνουν, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε, διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε τη μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 30%.
Η εν λόγω διάταξη αναμένονταν να καλύψει την «τρύπα» που δημιουργείται στα έσοδα του Ταμείου από την απόσυρση της ρύθμισης για εισφορά 2/1000 επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκε η επίμαχη διάταξη για να καλυφθεί ποσό 25 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση αφορούσε αποκλειστικά τους νέους συνταξιούχους δηλαδή όσους πρόκειται να βγουν στη σύνταξη.

Ωστόσο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εργασίας να αποσύρει την διάταξη. 

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η ρύθμιση δεν θα περάσει στο υφιστάμενο νομοσχέδιο ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Ο ίδιος μερικά λεπτά νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι το μέτρο θα προχωρήσει και στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία θα οδηγεί σε μείωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ για όσους βγουν από εδώ και στο εξής στη σύνταξη.

Όπως μάλιστα είχε πει αρχικά ο υπουργός η απόφαση αυτή λαμβάνεται γιατί ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΤΕΒΕ οδηγούσε σε ποσοστό αναπλήρωσης στο 130%, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία διαμορφώνονταν στο 100%. Αρα, η απόφαση λαμβάνεται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της ισονομίας των συντάξεων.

Αυτή την ώρα στο υπουργείο πραγματοποιούνται δραματικές διαβουλεύσεις για να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Έντονη αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ 

Άμεση ήταν η αντίδραση των επαγγελματοβιοτεχνών οι οποίοι απέστειλαν νωρίτερα επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ζητώντας άμεσα συνάντηση μαζί τους «ύστερα από πληροφορίες ότι στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή για να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συμπεριλαμβάνεται αιφνιδιαστική τροπολογία την οποία καταθέτει ο Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, και με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του ΤΕΒΕ».

Η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιούσε ότι «σφαγιάζονται οι συντάξεις κατά 35% ανεξαρτήτως του ύψους. Με τη τροπολογία αυτή ισχυρίζονται ότι θα εξοικονομήσουν 25.000.000 ευρώ. Όσο δηλαδή κόστισε η ρουσφετολογική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας που πρόσφατα ψηφίσθηκε (ενοικιαζόμενα δωμάτια) αποστερώντας ισόποσα έσοδα για τον ΟΑΕΕ». Παράλληλα, υπενθύμιζε τη «ρητή δέσμευσή της Κυβέρνησης για ΜΗ μείωση των συντάξεων».