ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της απόσυρσης της διάταξης του νομοσχεδίου Μανιτάκη

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2013, 16:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το παρασκήνιο της απόσυρσης της διάταξης του νομοσχεδίου Μανιτάκη
Facebook Twitter Whatsapp
Αποσύρεται τελικά η επίμαχη διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους, η οποία προκάλεσε από το πρωί ντόμινο αντιδράσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
Αποσύρεται τελικά η επίμαχη διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους, η οποία προκάλεσε από το πρωί ντόμινο αντιδράσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
Η διάταξη, η οποία αρχικά επρόκειτο να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή, σύμφωνα με τη γραμματεία της κυβέρνησης, θα κατατεθεί πιθανότητα μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των πλευρών. 
 
Της απόσυρσης προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη και εκείνου με τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς όπως είχε γράψει από το πρωί το newpost o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καλούνταν να αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κορυφαίου στελέχους της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη. Ο κ. Χατζησωκράτης ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας να δοθεί λίγος χρόνος, ώστε να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει μια ψύχραιμη συνεννόηση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το κόμμα της ΔΗΜΑΡ.

Νωρίτερα, από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε γίνει γνωστό ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν επρόκειτο να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του συναδέλφου του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Αντώνη Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.

Κατά τις ίδιες πηγές, αποκλειόταν -κατηγορηματικά- ότι ο υπουργός θα αποδεχόταν «επιλογή» να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».

Τι προέβλεπε η ρύθμιση που αποσύρθηκε

«Εντός 30 ημερών θα πρέπει να υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση, σε διαφορετική περίπτωση ο συμβασιούχος που έχει προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα οδηγείται σε αυτοδίκαιη αργία και δε θεωρείται δημόσιος υπάλληλος». Αυτή ήταν η επίμαχη ρύθμιση που προτάθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη και τελικώς αποσύρθηκε έπειτα από το «μπλόκο» του κ. Ρουπακιώτη.
 
Πιο αναλυτικά η σχετική ρύθμιση ανέφερε: «Όποιος συμβασιούχος απολυθεί και προσφύγει στα δικαστήρια έχει αποκλειστική προθεσμία έως 2 εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση της έφεσης ώστε να πάρει την προσωρινή διαταγή. Για την οριστική διαταγή έχει διάστημα 30 ημερών. Η σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται  για συζήτηση μέσα σε 30 ημέρες. Αν δεν οριστεί δικάσιμος σε 30 ημέρες από την χορήγηση προσωρινής διαταγής, τότε αυτή να παύει να ισχύει αυτοδίκαιη για το μέλλον.
 
Αν για οποιοδήποτε λόγο αποβάλει την ισχύ τους η προσωρινή διαταγή, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί νέα με την υποβολή νέας αίτησης. Αναβολή της συζήτησης δεν επιτρέπεται αλλιώς παύει αυτοδίκαιη η ισχύ της προσωρινής διαταγής και δεν επιτρέπεται και η διατήρησή της αν δοθεί η αναβολή σε χρόνο που απέχει περισσότερο του ενός έτους από αυτή».

Ν.Π.

Σχετικό θέμα:  Δεν υπογράφει ο Ρουπακιώτης τις επίμαχες ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους