ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. με τους «άφαντους» δραπέτες των Τρικάλων

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2013, 08:46 / Ανανεώθηκε 20 Ιουλίου 2013, 15:16
Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. με τους «άφαντους» δραπέτες των Τρικάλων
Facebook Twitter Whatsapp

Την ελπίδα του ότι οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων θα συλληφθούν και την εντύπωσή του ότι μάλλον βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Την ελπίδα του ότι οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων θα συλληφθούν και την εντύπωσή του ότι μάλλον βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Ωστόσο, στην ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί η άποψη ότι οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων , ανάμεσά τους και ο Μάρκο Κόλα, έχουν φύγει προς τα ελληνοαλαβανικά σύνορα παρά τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις και έρευνες της Αστυνομίας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι έρευνες στην Ήπειρο μεν συνεχίζονται από τους αστυνομικούς δεν είναι όμως της ίδιας έντασης. Και οι λόγοι είναι δύο, αφενός το μεγάλο κόστος αυτών των επιχειρήσεων με τη συνδρομή πολλών υπηρεσιών, αφετέρου η εξάντληση και η εξουθένωση των αστυνομικών δυνάμεων που πάνω από ένα μήνα πραγματοποιούν καθημερινές έρευνες.

Ο εκνευρισμός στο επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι έντονος καθώς ο πρώτος απολογισμός της ευρείας επιχείρησης για τον εντοπισμό των δραπετών τις τελευταίες 30 ημέρες «δείχνει» τα πρώτα λάθη. Η συνδρομή των ΕΚΑΜ στον εντοπισμό των δραπετών αποδείχθηκε σημαντική καθώς οδήγησε στα ίχνη τουλάχιστον δύο αναζητούμενων, του Έντισον Λίκα και του θείου του, που ωστόσο έπεσαν νεκροί από τα πυρά.

Δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. που εκτιμούν ότι η συμβολή των ΕΚΑΜ έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα και οι ειδικές δεξιότητες της εν λόγω ομάδας έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί από την αρχή ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Την ίδια ώρα, πηγές της Αστυνομίας αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανόν να υπήρξε κωλυσιεργία ως προς τις εντολές που δίνονταν στους αστυνομικούς σχετικά με το που να κινηθούν καθώς οι δραπέτες κινήθηκαν μάλλον εύκολα με πολλά κλεμμένα αυτοκίνητα σε δύσβατες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Το ζήτημα ήταν κατά πολλούς στην ΕΛ.ΑΣ. να μην περάσουν στην Ήπειρο οι δραπέτες και το διάστημα από τον εντοπισμό των δύο δραστών μέχρι να περάσουν οι υπόλοιποι στα βουνά της Ηπείρου ήταν μάλλον χαμένο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές δυνάμεις που συμμετείχαν στις 24ωρες έρευνες στην περιοχή τον περασμένο μήνα ξεπέρασαν τα όρια τους, όπως και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φτάνοντας στα όρια της εξάντλησης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως εδώ και τρεις μήνες οι δραπέτες κατάφεραν να είναι ένα βήμα μπροστά από τους αστυνομικούς διασχίζοντας σχεδόν τη μισή Ελλάδα. Ο συνολικός σχεδιασμός λοιπόν σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας θα μπορούσε να επανεκτιμηθεί. Ας μην ξεχνάμε φυσικά τις ελλείψεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και το γεγονός ότι πρώτη φορά πραγματοποιείται τέτοιου μεγέθους επιχείρηση για τη σύλληψη αδίστακτων κακοποιών που γνώριζαν καλά πως να ξεφεύγουν και να πυροβολούν στο... ψαχνό.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές αν όντως οι δραπέτες πέρασαν στην Αλβανία, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται στην Ήπειρο και η ΕΛ.ΑΣ. «δηλώνει» απτόητη.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr