ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Ο Άσαντ θα μας κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια...

Δημοσίευση 23 Ιουλίου 2013, 14:41 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2013, 14:41
Αμερικανικό Πεντάγωνο: Ο Άσαντ θα μας κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια...
Facebook Twitter Whatsapp

«Πονοκεφαλιάζουν» οι αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου προκειμένου να εντοπίσουν τους πιθανούς τρόπους που μπορούν να επιχειρήσουν κατά του Άσαντ με το ελάχιστο κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα πιθανά σχέδια δράσης στα οποία έχουν καταλήξει απαιτούν δισεκατομμύρια και η ζημιά που θα προκαλέσουν στον Άσαντ είναι περιορισμένη.

«Πονοκεφαλιάζουν» οι αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου προκειμένου να εντοπίσουν τους πιθανούς τρόπους που μπορούν να επιχειρήσουν κατά του Άσαντ με το ελάχιστο κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα πιθανά σχέδια δράσης στα οποία έχουν καταλήξει απαιτούν δισεκατομμύρια και η ζημιά που θα προκαλέσουν στον Άσαντ είναι περιορισμένη.

Οι στρατηγοί του Αμερικανικού Πενταγώνου σημειώνουν πως η Συρία δεν είναι Λιβύη και δεν μπορούν να δράσουν με παρόμοιες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Αμερικανικού Στρατού σε επιστολή του προς το Κογκρέσο απαριθμεί τις διαφορετικές επιλογές για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για εμπλοκή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων παραμένει μια πολιτική επιλογή.

Στην επιστολή του, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι παρουσιάζει στον πρόεδρο της επιτροπής της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις Καρλ Λέβιν, πέντε διαφορετικά σενάρια, από την παροχή πληροφοριών και την εκπαίδευση στο χειρισμό των όπλων ως την ανάπτυξη στρατιωτών, οι οποίοι «θα πραγματοποιήσουν επίθεση για την ασφάλεια» των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα χημικά όπλα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

Ο στρατηγός Ντέμπσι προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μιας εμπλοκής: «Από τη στιγμή που θα δράσουμε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συνέχεια. Θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε μια μεγαλύτερη εμπλοκή». Πιθανόν να υπονοεί ο Αμερικανός στρατηγός ότι θα χρειαστούν και επιχειρήσεις με χερσαία τμήματα.

Στην παρούσα φάση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Αμερικανικού Στρατού προτείνει , ως πιο ασφαλή λύση , τις αεροπορικές επιθέσεις με στόχο να καταστρέψουν την αντιαεροπορική άμυνα του καθεστώτος, καθώς και τις ναυτικές, αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις του.

«Μια τέτοια επιλογή, που θα απαιτούσε εκατοντάδες πλοία και αεροσκάφη. Θα κόστιζε, ανάλογα και με τη διάρκειά της, δισεκατομμύρια δολάρια», υπογραμμίζει στην αναφορά του ο στρατηγός Ντέμπσι.

Μια άλλη επιλογή είναι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων για να μη μπορεί το καθεστώς να βομβαρδίζει τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες και επίσης η δημιουργία ζωνών ανάσχεσης για την προστασία περιοχών στα σύνορα με την Τουρκία ή την Ιορδανία. Μια τέτοια επιλογή θα κόστιζε σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα.

Τέλος, ο στρατηγός Ντέμπσι αναφέρεται στο ενδεχόμενο ανάπτυξης «χιλιάδων μελών των ειδικών δυνάμεων και άλλων χερσαίων δυνάμεων, για επιθέσεις και για την περιφρούρηση της ασφάλειας των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα χημικά όπλα της χώρας».

Γ. Κοκ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις