ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Η αποτυχημένη δημοσιονομική πολιτική επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία

Δημοσίευση 23 Ιουλίου 2013, 15:20 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2013, 15:47
Τσακαλώτος: Η αποτυχημένη δημοσιονομική πολιτική επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία
Facebook Twitter Whatsapp

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα δημοσιονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχημένη ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική.

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα δημοσιονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχημένη ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική.

«Τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2013 αναδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο την αποτυχία της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στα κρατικά έσοδα, τα οποία είναι χαμηλότερα κατά 1,6 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Για να αμβλύνει την κατάσταση, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μην προχωρά σε επιστροφές φόρων, έχοντας δώσει λιγότερο από το 50% του στόχου» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Μάλιστα όπως αναφέρει «η διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι το αποτέλεσμα είναι συγκυριακό (λόγω παρατάσεων στις φορολογικές δηλώσεις) δεν ισχύει στο βαθμό που και στα έσοδα από έμμεσους φόρους παρατηρείται σημαντική υστέρηση. Η ευθύνη μάλιστα της κυβέρνησης είναι μεγάλη αν ληφθεί υπόψη ότι έχει συλλέξει μόλις το 25% των εσόδων από το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών –117 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο για 479 εκατ. ευρώ».

«Εκτός από τη μη επιστροφή φόρων, η κυβέρνηση για να παρουσιάσει όπως επιθυμεί το έλλειμμα, δεν εκτελεί τις δαπάνες, φέρνοντας σε οριακό σημείο την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, οι επενδυτικές δαπάνες του κράτους όχι μόνο υπολείπονται του στόχου κατά €1,1 δις, αλλά είναι και χαμηλότερες κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Η αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής αποδεικνύεται και από την πορεία του δημοσίου χρέους, το οποίο συνεχίζει να είναι μη βιώσιμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα όχι μόνο είχε το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην ΕΕ των 27, το οποίο ανέρχεται σε 160,5%, αλλά παρουσίασε και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Θα πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει την επιτυχία του PSI και της επαναγοράς χρέους σε αυτά τα στοιχεία» αναφέρει.

Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στις αναφορές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρας πως «δεν ακούω καμία λύση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει καμία λύση. Ακόμα δεν έχει καταλάβει τη δυναμική της «παγίδας χρέους». Ακόμα δεν φαίνεται να κατανοεί ότι ούτε οι αγορές από μόνες τους, ούτε οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν λύση στο φαύλο κύκλο που βρισκόμαστε» τονίζει.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr