ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα του πρωθυπουργού σε Βενιζέλο, υπουργούς και βουλευτές

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2013, 15:26 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2013, 15:31
Μήνυμα του πρωθυπουργού σε Βενιζέλο, υπουργούς και βουλευτές
Facebook Twitter Whatsapp

Πολλοί έχουν κατανοήσει εσχάτως μια αλλαγή στη συμπεριφορά του Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός έχει «αλλάξει» λένε οι γνωρίζοντες και συμπληρώνουν: «δεν παίζει» και αρκετοί πρέπει να καταλάβουν ότι η ανοχή έχει τελειώσει. Η αναφορά αφορά συνεργάτες του; Αφορά υπουργούς ή βουλευτές;

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Πολλοί έχουν κατανοήσει εσχάτως μια αλλαγή στη συμπεριφορά του Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός έχει «αλλάξει» λένε οι γνωρίζοντες και συμπληρώνουν: «δεν παίζει» και αρκετοί πρέπει να καταλάβουν ότι η ανοχή έχει τελειώσει. Η αναφορά αφορά συνεργάτες του; Αφορά υπουργούς ή βουλευτές;

Κανείς δεν γνωρίζει, αλλά αυτό που προκύπτει από όσους έχουν συνομιλήσει μαζί τους τις τελευταίες ημέρες είναι ότι ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αποδεικνύει ποικιλοτρόπως ότι έχει σε μεγάλα αποθέματα την ιδιότητα την οποία ορισμένοι θεωρούσαν ότι ουδόλως διαθέτει: αποφασιστικότητα!

Ο Αντ. Σαμαράς, γνωρίζει καλά, καθώς φαίνεται, αυτό που έλεγε κάποτε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου: «η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός». Αυτό πρέπει να το κατανοήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λένε οι πιο μυημένοι και δεν παραβλέπουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θέλει να εμφανίζεται ως ισότιμος εταίρος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σκιά στις σχέσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά δεν αρέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, η επιχείρηση του ΠΑΣΟΚ να δίνει στην αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι όλα συναποφασίζονται και ουσιαστικά υπάρχει διαρχία.

Το «ιμπέριουμ Σαμαρά» αναδεικνύεται καθαρά λένε οι συνεργάτες του και όλοι διακρίνουν μια «εσωτερική δύναμη στα όρια της πυγμής». Και απέναντί του όλοι είναι ίσοι και πάντως κρίνονται με το ίδιο μέτρο: το έργο τους!

«Δεν υπάρχουν υπουργοί με καλές ή κακές σχέσεις μαζί του, αλλά υπουργοί με έργο και άλλοι που καθυστερούν». Όπως υπάρχουν και σε κάθε υπουργείο υποθέσεις που προχωρούν και άλλες που παρουσιάζουν υστέρηση.

Μερικές φορές ο ίδιος τις γνωρίζει καλύτερα από τους υπουργούς. Εκτός από το έργο των υπουργών παρακολουθεί πολύ στενά και τις σχέσεις μεταξύ τους και δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί δημόσιες αντιδικίες μεταξύ τους.

Όλα αυτά γίνονται πλέον με ύφος που θυμίζει «περισσότερο ηγέτη και λιγότερο έναν ευγενικό συνομιλητή, όπως έδειχνε στην αρχή» λέει υφυπουργός. Σε κάθε περίπτωση διατηρεί το χαμόγελό του αλλά κρατά σε κάποια απόσταση τον συνομιλητή του. Είτε κατ' ιδίαν είτε στις συσκέψεις με υπουργούς.

Στην τρέχουσα συνεργασία του με τους υπουργούς ο Σαμαράς είναι σχεδόν μονότονος. Όλοι οι πολιτικοί συλλογισμοί του κινούνται σε δυο τεμνόμενους άξονες. Ο ένας είναι η επιθυμία του να επέλθει ηρεμία στην κοινωνία. Ο άλλος είναι η σταδιακή εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα.

Εκ παραλλήλου τον διακρίνει η έμμονη στην αντιμετώπιση των μικρών και καθημερινών προβλημάτων και να δώσει την αίσθηση η κυβέρνηση ότι ξεφεύγει από το πλαίσιο που έχει θέσει η τρόικα.

Όλα καταγράφονται και ο ίδιος θυμάται τις υποχρεώσεις που έχουν ξεχάσει οι υπουργοί. «Είναι υπουργός των υπουργών του» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Αποτέλεσμα; «Υπουργοί αγωνιούν μήπως χτυπήσει το τηλέφωνο και δεν έχουν έτοιμη απάντηση». Πολλοί αισθάνονται πλέον ανασφάλεια και όταν βρεθούν με κάποιον στενό συνεργάτη του ρωτούν: «Είπε τίποτε για μένα;».

Ο ίδιος ασκεί προσωπική πίεση στους υπουργούς για να μην χαλαρώσουν οι ρυθμοί, καθώς εισήλθαμε σε μια παραδοσιακή περίοδος διακοπών που πέφτουν οι ταχύτητες. Η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια σχετικά με την ατζέντα του φθινοπώρου και πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα για να υλοποιήσει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Και αυτό διότι από την πορεία υλοποίησης, θα εξαρτηθεί και η διαπραγματευτική ισχύς που θα έχει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο για να κερδίσει σε ορισμένα σημεία, όπως έγινε πρόσφατα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις