ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2013, 16:36 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2013, 21:58
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Facebook Twitter Whatsapp

Υπερψηφίστηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Υπερψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Στην αγορά επικρατεί ικανοποίηση μετά τις αλλαγές που έγιναν στο επίμαχο άρθρο 16, ενώ αρχικά είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις από τους περισσότερους φορείς του οργανωμένου εμπορίου

Από τους 96 ψηφίσαντες βουλευτές του Α' θερινού τμήματος, το επίμαχο άρθρο 16, στο οποίο εντάχθηκε και νέα τροπολογία (για τα franchise), ψήφισαν στην ονομαστική ψηφοφορία οι 52 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. 

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο 16 που την συμπεριέλαβε, όπως έπραξε και ο κ. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι αποδέχεται βουλευτική τροπολογία για την υπαγωγή των καταστημάτων franchise σε εκείνα που θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Η τροπολογία, μολονότι εκπρόθεσμη, τέθηκε σε ψηφοφορία. Η προτεινόμενη ρύθμιση έφερε τις υπογραφές 24 βουλευτών από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ του Β. Οικονόμου

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έκαναν λόγο διαδικασίες που αιφνιδιάζουν το Σώμα και προέβλεψαν ότι ανοίγει ο δρόμος για να έχουν καταστήματα ανοιχτά οι πολυεθνικές, προτού ακόμη το θέμα κριθεί από τα δικαστήρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εκοινοβουλευτικού εκροσώπου του κόμματος, Π. Λαφαζάνη, μίλησε για εκπρόθεσμη τροπολογία και για «σκάνδαλο Τύπου Πάχτα». 

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι με βάση τον κανονισμό προβλέπεται η δυνατότητα ψηφοφορίας επί της τροπολογίας, εφόσον η κυβέρνηση την κάνει δεκτή. 

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής: 

«Με το άρθρο 16, 2β οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οι οποίοι franchise ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων", εξαιρούνται της δυνατότητας να έχουν τα καταστήματά τους ανοικτά τις Κυριακές. 

Επειδή στην ως άνω κατηγορία ανήκουν και μικροκαταστήματα με σύμβαση  με αποτέλεσμα να αποκτούν προφανές μειονέκτημα σε σχέση με άλλους καταστηματάρχες παρόμοιας δραστηριότητας, θεωρούμε ότι ειδικά οι συμβεβλημένοι σε σύμβαση φφρατσάιζινγκ πρέπει να εξαιρεθούν και να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με αυτούς».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις