ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες εργαζόμενοι

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2013, 06:37 / Ανανεώθηκε 25 Ιουλίου 2013, 06:40
Σε καθεστώς διαθεσιμότητας με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες εργαζόμενοι
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς χρονοτριβή και με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση κλείνει τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4 δισ. ευρώ (2,5 δισ. από τον EFSF και 1,5 δισ. από την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες) που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Χωρίς χρονοτριβή και με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση κλείνει τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4 δισ. ευρώ (2,5 δισ. από τον EFSF και 1,5 δισ. από την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες) που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας, τροπολογία με τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που εισέρχονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, προκειμένου να ψηφιστεί μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο και να εκπληρωθούν και τα 22 προαπαιτούμενα της συμφωνίας με την τρόικα.

Αν και η τροπολογία αυτή, έρχεται στην Ολομέλεια υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι δανειστές μας μέχρι να δώσουν το πράσινο φως για την αποδέσμευση των χρημάτων, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει επιθετική στρατηγική στην εφαρμογή του προγράμματος διαθεσιμότητας.

Άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με δύο σοβαρά μέτωπα. Το πρώτο έχει να κάνει με τις δεξαμενές της διαθεσιμότητας από κάθε υπουργείο, οι οποίες σιγά-σιγά φαίνεται να στερεύουν.

Ήδη μέχρι τα τέλη Ιουλίου μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας, 2.134 εκπαιδευτικοί από τα Τεχνικά Λύκεια, 2.234 σχολικοί φύλακες που έλαβαν σήμερα τα σχετικά ειδοποιητήρια και 58 υπάλληλοι από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εκτός από αυτούς έχουν προϋπολογιστεί οι 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, οπότε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναζητούνται άλλοι 5.500 και ακόμη 12.500 μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα οι βασικές δεξαμενές ήταν τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Παράλληλα εκκρεμούν οι αξιολογήσεις όχι μόνο στους Δήμους, αλλά και στις δομές των υπόλοιπων υπουργείων και για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες το ΑΣΕΠ και ζήτησε τη βοήθεια του ανεξάρτητου Συμβουλίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών.

Το δεύτερο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση βρίσκεται στο πολιτικό επίπεδο και έχει να κάνει με τις επικρίσεις και τις επιθέσεις που προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση στην Ολομέλεια, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ήταν μια μικρή πρόγευση της στάσης που θα κρατήσουν τα κόμματα.

Η πολιτική αντιπαράθεση και οι «συντονισμένες» κινητοποιήσεις όπως όλα δείχνουν, θα κλιμακωθούν και το φθινόπωρο που έρχεται προοιωνίζεται ιδιαίτερα «θερμό» με την εικόνα στις πρώτες θέσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ της…αφρόκρεμας των συνδικαλιστών (Φωτόπουλος, Καλφαγιάννης, Μπαλασόπουλος κλπ) να μην αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Απέναντι σε όλα αυτά η στάση του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή και ξεκάθαρη, θέτοντας τον καθένα προ των ευθυνών του και έχοντας τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας στις μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ήδη μέσω του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου έχει σταλεί το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει και πως όποιος θέλει να ακολουθήσει διαφορετική τροχιά θα πρέπει να αναλάβει και το βάρος της ευθύνης να διακοπεί η μέχρι τώρα πορεία της χώρας, που στηρίζεται από τις επώδυνες θυσίες των ελλήνων πολιτών.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr