ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομπάμα, Λέττα και η πορεία του προγράμματος στην ατζέντα Σαμαρά

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2013, 08:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουλίου 2013, 20:45
Ομπάμα, Λέττα και η πορεία του προγράμματος στην ατζέντα Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

Στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού ρίχνει από σήμερα το βάρος το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να προετοιμαστούν με κάθε λεπτομέρεια οι συναντήσεις που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με ξένους ηγέτες, τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού ρίχνει από σήμερα το βάρος το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να προετοιμαστούν με κάθε λεπτομέρεια οι συναντήσεις που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με ξένους ηγέτες, τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό. 

Πρώτο στην ατζέντα είναι το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέττα, που θα φθάσει στην Αθήνα, αύριο στις 19:30 το απόγευμα. Η υποδοχή θα γίνει από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, ενώ οι δύο άντρες θα συναντηθούν επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Δευτέρας, στις 12:00, ενώ στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού είχε κλείσει στις αρχές του μήνα στο Βερολίνο, όπου είχε βρεθεί ο κ. Σαμαράς για να συμμετέχει στην εκδήλωση της Άνγκελα Μέρκελ για την ανεργία.

Στο τραπέζι της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να βρεθούν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιταλία, ως χώρες του Νότου, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρέους.

Παράλληλα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κλείνουν και τους φακέλους που θα πάρει μαζί του ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει σε λιγότερο από δύο βδομάδες στην Ουάσιγκτον, με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου, εκτός από τα εθνικά θέματα και τα ενεργειακά, εστιάζεται και στο σκέλος της οικονομίας, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει αρκετές φορές ανησυχία για την κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά και διαφωνία για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας, ζητώντας αλλαγής στάσης των Ευρωπαίων, καθώς θεωρούν ότι η κρίση χρέους επηρεάζει άμεσα και τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος άλλωστε, παραμένει σοβαρός υποστηρικτής της Ελλάδας στα ζητήματα που αφορούν την κρίση χρέους, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στην ανάγκη για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γραμμή που έχει υιοθετήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρόλα αυτά το επιτελείο του κ. Σαμαρά παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την πορεία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτό είναι και το κλειδί που θα ανοίξει τη συζήτηση για μέτρα περαιτέρω μείωσης του χρέους από τον Απρίλιο του 2014, όπως δήλωσαν χθες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχής εφαρμογή της απόφασης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αποτελεί και το τεστ για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και άλλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών.  

Για το λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψαν οι τέσσερις συναρμόδιοι υπουργοί με όλους τους παράγοντες της αγοράς.

Στενά θα παρακολουθείται και ο σχεδιασμός του νέου χάρτη του Δημοσίου, με το στενό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, να επιβάλλει διαδικασίες εξπρές.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από τους υπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Στουρνάρα και η οποία προβλέπει ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές σε φορείς του Δημοσίου, θα πραγματοποιούνται πλέον με Προεδρικά Διατάγματα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις