ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκτά και στρατιωτική «υπεροπλία» η Κίνα

Δημοσίευση 29 Ιουλίου 2013, 17:58 / Ανανεώθηκε 29 Ιουλίου 2013, 18:32
Αποκτά και στρατιωτική «υπεροπλία» η Κίνα
Facebook Twitter Whatsapp

Σε παγκόσμια δύναμη αναδεικνύεται πλέον η Κίνα καθώς μετά την εδραίωσή της στην οικονομία και συγκεντρώνοντας τεράστιο πλούτο τώρα ετοιμάζεται να αποκτήσει και στρατιωτική υπεροπλία που θα της επιτρέψει να επιβάλει την εξωτερική της πολιτική. 

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε παγκόσμια δύναμη αναδεικνύεται πλέον η Κίνα καθώς μετά την εδραίωσή της στην οικονομία και συγκεντρώνοντας τεράστιο πλούτο τώρα ετοιμάζεται να αποκτήσει και στρατιωτική υπεροπλία που θα της επιτρέψει να επιβάλει την εξωτερική της πολιτική.

Το Κρεμλίνο αλλά και η Ουάσιγκτον βλέπουν το Πεκίνο ως απειλή πλέον καθώς τείνουν να χάσουν τον ηγετικό τους ρόλο ως υπερδυνάμεις.

Προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το ότι αποκαλύφθηκε πως η Κίνα διαθέτει σαράντα τεράστιες υπόγειες βάσεις για την πολεμική της αεροπορία, οι οποίες διαθέτουν υπόγεια καταφύγια γενικής χωρητικότητας 150 αεροσκαφών. Οι βάσεις αυτές βρίσκονται βαθιά στα “σπλάχνα” βουνών. Σύμφωνα με αναλυτές της Μόσχας και όπως αναφέρει η “Φωνή της Ρωσίας” υπό την οπτική γωνία της ποσότητας και των διαστάσεων αυτών των εγκαταστάσεων η Κίνα, μάλλον, κατέχει παγκοσμίως ηγετική θέση.

Πέρα όμως από τις υπόγειες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας η Κίνα διαθέτει και πανάκριβα υπόγεια καταφύγια πυρηνικών υποβρυχίων στο νησί Χαϊνάν. Είναι γνωστό ότι τα υπόγεια καταφύγια χρησιμοποιούνται εντατικά και από τα κινεζικά στρατεύματα στρατηγικών πυραύλων.

Τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση αυτή οδήγησε σε διάφορες θεωρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά ότι οι πραγματικές διαστάσεις των κινεζικών πυρηνικών δυνάμεων είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα, και διαθέτουν περίπου ίσο αριθμό πυρηνικών κεφαλών με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ(!).

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Κίνα ονειρεύονταν να κατασκευάσει υπόγειες στρατιωτικές βάσεις για την ασφάλεια των πολυπληθή στρατευμάτων της αλλά και για την αποτελεσματική προφύλαξη των οπλικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει. Δεν είχε όμως την οικονομική δυνατότητά για αυτό.

Η εκρηκτική άνοδος, όμως,των εξαγωγών της και ο τεράστιος πλούτος που κατέχει της επέτρεψαν την τελευταία δεκαετία να υλοποιήσει και αυτό το σκέλος.

Βάσει κινεζικών δημοσιευμάτων, τώρα πια κάτω από τη γη βρίσκεται ένα σημαντικό τμήμα των στρατηγικών αποθεμάτων όπλων και υλικοτεχνικών πόρων, των τηλεπικοινωνιών, των κέντρων διοίκησης και ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικές παραγωγικές μονάδες.

Σε κάθε πιθανό σενάριο πολεμικής σύγκρουσης συμπληρωματικές υπόγειες κατασκευές θα αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Πέρα από τα εξειδικευμένα υπόγεια καταφύγια για στρατιωτικούς, η ηγεσία της Κίνας έχει κατασκευάσει πυρηνικά καταφύγια και για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της στο Πεκίνο.

Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα για τους αναλυτές είναι “γιατί όλα αυτά;”.

Σίγουρα οι Κινέζοι δεν προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες επειδή δεν ξέρουν που θα ξοδέψουν τον τεράστιο πλούτο που έχουν συγκεντρώσει.

Θεωρούν θέμα χρόνου πότε θα παρουσιάσουν μία εξωτερική πολιτική που θα στοχεύει σε ακόμη περισσότερα οικονομικά οφέλη για την ίδια αρνούμενη να δεχτεί να μπουν φορολογικές επιβαρύνσεις από χώρες που εισάγουν τα προϊόντα τους προκειμένου να περιοριστούν έτσι οι εξαγωγές της και η εξαγωγή συναλλάγματος προς το Πεκίνο.

Και σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η κόντρα Κίνας - Ιαπωνίας δεν έχει περιορισθεί ποτέ και πάντα είναι στο προσκήνιο η διεκδίκηση κάποιων νησίδων.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr