ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έχει στις βαλίτσες του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Δημοσίευση 30 Ιουλίου 2013, 11:15 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2013, 11:10
Τι έχει στις βαλίτσες του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Facebook Twitter Whatsapp

Σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αμερικανού ομολόγου του Τσακ Χέιγκελ στην Ουάσιγκτον. 

Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του έλληνα υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αμερικανού ομολόγου του Τσακ Χέιγκελ στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση αυτή θεωρείται σημαντική και γίνεται σε μία στιγμή που ευνοεί τη χώρα μας καθώς η Ελλάδα αποδεικνύεται διαχρονικά ότι αποτελεί μία δύναμη ειρήνης και σταθερότητας καθώς στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται ταραχές χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πότε θα τερματιστούν αυτές.

Μπορεί να ακούγεται κυνικό αυτό, αλλά η Ελλάδα δεν έχει και πολλά όπλα στη διπλωματική φαρέτρα της και είναι υποχρεωμένη να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα ατού της.

Η Ουάσιγκτον δίνει μεγάλη σημασία στη σταθερότητα και επιδιώκει συνεχώς να την υποστηρίζει ,πόσο μάλλον τώρα που η Ελλάδα θα αποτελεί έδαφος μεταφοράς ενέργειας (αγωγός ΤΑΡ) ενώ φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να αποτελεί και κράτος που θα εξάγει υδρογονάνθρακες προς την Ευρώπη.

Αντίθετα η Τουρκία που για κάποιους στην Ουάσιγκτον ήταν «καλύτερο γεωπολιτικό οικόπεδο» αυτή τη στιγμή είναι στη μαύρη λίστα καθώς η πολιτική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν πυροδοτεί την αστάθεια και τροφοδοτεί την ένταση στην Αίγυπτο και στη Συρία.

 Ταυτόχρονα η Άγκυρα έχει έρθει σε μεγάλη ρήξη και με το Ισραήλ που αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ και πάντα στηρίζεται το Τελ- Αβίβ.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος έχοντας πάντα τα γονίδια του διπλωμάτη θα επιχειρήσει να τα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται υπέρμετρα αισιόδοξος καθώς στην πολιτική όλα είναι ανοιχτά και όλα ανατρέπονται.

Πάντως είναι δεδομένη η δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει ο Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ καθώς έκλεισε πετρελαϊκές συμφωνίες με το Β. Ιράκ. πίσω από την «πλάτη» της Ουάσιγκτον εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.

Πρόκειται για ένα λάθος που δεν συγχωρεί ποτέ η Ουάσιγκτον. Ακόμα και η εμπλοκή της Άγκυρας στα όσα γίνονται στο Κάιρο και στη Συρία δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υπερτιμήσει την κυβέρνηση του και δημιουργεί καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα στην Αμερική.

Aνησυχία προκαλεί στο Αμερικανικό Πεντάγωνο και το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να περιοριστεί στο ρόλο του “χωροφύλακα της περιοχής” αλλά να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στις αραβικές χώρες. Και προς αυτή την κατάσταση προχωράει μεθοδευμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός καθώς έχει δημιουργήσει μία τεράστια στρατιωτική δύναμη με προηγμένα οπλικά συστήματα τα οποία τα κατασκευάζει η ίδια η Τουρκία φτάνοντας στο σημείο να εξαγγέλλει πως σε λίγα χρόνια θα μπορεί να εκτοξεύει από μόνη της δορυφόρους στρατιωτικούς και μη.

Τα αιτήματα για παροχής βοήθειας στην Ελλάδα από το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι πολλά όπως και η επιθυμία να ενισχυθούν περαιτέρω οι παραγγελίες από την Αμερική στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και γενικά στην εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία.

Θα ήταν θετικό για την Ελλάδα να της παραχωρηθούν, ελικόπτερα Σινούκ, ελικόπτερα Μπλακ-Χοκ (που τα χρειάζεται επειγόντως η Αεροπορία Στρατού), δύο αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας ( δεν έχουμε κανένα στην παρούσα φάση αφού αποσύρθηκαν αυτά που είχαμε μέχρι πρότινος λόγω παλαιότητας ), 577 άρματα μεταφοράς προσωπικού (παρόμοιου τύπου Μ-113) και μηχανοκίνητες μονάδες διοικήσεως Βολής αντιαρματικών βλημάτων και άλλα.

Κάποιοι υπεραισιόδοξοι κάνουν λόγο και για τη βοήθεια της Αμερικής στον εκσυγχρονισμό των F-16 block 50 μέσω FMS προγραμμάτων.

Πάντως το ταξίδι του Δ. Αβραμόπουλου θα προετοιμάσει και εκείνο που θα ακολουθήσει του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τον Αύγουστο στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις