ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Αβραμόπουλου - Hagel στην Ουάσιγκτον

Δημοσίευση 31 Ιουλίου 2013, 09:05 / Ανανεώθηκε 31 Ιουλίου 2013, 11:24
Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Αβραμόπουλου - Hagel στην Ουάσιγκτον
Facebook Twitter Whatsapp

Oι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον «στρατηγικό ρόλο» της Ελλάδας, καθώς και ότι η χώρα αποτελεί «σημαντικό παράγοντα ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας», όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στο Πεντάγωνο.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε εγκάρδιο και φιλικό πνεύμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Chuck Hagel στην Ουάσιγκτον.  

Η Αθήνα να θυμίσουμε ενδιαφέρεται για ελικόπτερα δύο τύπων, για τεθωρακισμένα άρματα και για την αναβάθμιση F-16 μέσα από διακρατική συμφωνία. Εκτιμάται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα δουν το φως της δημοσιότητας με την ολοκλήρωση του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις αρχές Αυγούστου.

Ο κ. Αβραμόπουλος αρκέστηκε στο να πει ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του θέματα ευρύτερου διμερούς, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του η γνώμη του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τη Συρία, για την Αίγυπτο και για τη Λιβύη.

«Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις θέσεις και τις απόψεις της χώρας μας, μιας και εμείς είμαστε πολύ κοντά στα γεγονότα και τις εξελίξεις στην περιοχή, πάντοτε με σκοπό να καλλιεργηθεί προβληματισμός που θα οδηγήσει σε αυτό που όλοι προσβλέπουμε και προσδοκούμε. Στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας υπογράμμισε με έμφαση ότι «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναδείχθηκε ο κεντρικός, στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η Ελλάδα, παρά και πέρα από την οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με σθένος, σχέδιο και αποφασιστικότητα, δεν παύει να είναι ένα σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας.

Η περιοχή μας διέρχεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και έχει σημασία σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη, να μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο χώρες, όπως η Ελλάδα. Η πατρίδα μας είναι σε ανοικτό διάλογο εδώ και χιλιάδες χρόνια με όλους τους λαούς και τα έθνη της περιοχής».

Ο κ. Αβραμόπουλος προβάλλοντας τη θέση της χώρας μας σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στις συλλογικές  προσπάθειες που  γίνονται τον τελευταίο καιρό με σκοπό να εμπεδωθεί και πάλι η ειρήνη, να οδηγηθούν οι χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας στον εκδημοκρατισμό, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη».

Δεν έκρυψε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του αναφέρθηκαν σε θέματα τα οποία θα τεθούν στη συνάντηση που θα έχει σε λίγες μέρες ο Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον» και που έχουν να κάνουν με τον τομέα της Άμυνας.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι και αυτές έχουν δοκιμαστεί από την οικονομική κρίση, κρατούν σε υψηλότατο επίπεδο το αξιόμαχό τους. Η χώρα μας μπορεί να είναι υπερήφανη ότι διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στον κόσμο και η ευθύνη της κυβέρνησης και όλων μας είναι να διατηρήσουμε το υψηλό αυτό επίπεδο, παράλληλα με το «εύψυχον», δηλαδή το υψηλό φρόνημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας. Έτσι διατηρούμε μια ξεχωριστή θέση που την καθιστά έναν αξιόπιστο και ισχυρό σύμμαχο».

Νωρίτερα ο κ. Αβραμόπουλου  είχε παρακολουθήσει την αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη  και είχε καταθέσει στεφάνι Άρλινγκτον.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις