ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «νευρική κρίση» οι βουλευτές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην προοπτική νέων μέτρων

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2013, 06:05 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2013, 14:23
Σε «νευρική κρίση» οι βουλευτές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην προοπτική νέων μέτρων
Facebook Twitter Whatsapp

Καυτό Αύγουστο θα διανύσει η κυβέρνηση καθώς την άνοδο του υδραργύρου αναμένεται να ακολουθήσει ο πολιτικός καύσωνας των νέων μέτρων. 

Γράφουν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος - Ιωάννης Μαρτέλλος

Καυτό Αύγουστο θα διανύσει η κυβέρνηση καθώς την άνοδο του υδραργύρου αναμένεται να ακολουθήσει ο πολιτικός καύσωνας των νέων μέτρων.

Οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο νέων μέτρων που μας υπαγορεύει η τρόικα, προκαλούν νευρική κρίση στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα φανερώνουν πόσο επίπονη θα είναι η διαδικασία επιλογής από τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο των μέτρων που θα περιέχονται στο τελικό μενού.

Οι τριβές προβλέπεται ότι θα είναι έντονες, ενώ και η αναταραχή που αρχίζει σιγά-σιγά να εκδηλώνεται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθιστούν άδηλες τις προοπτικές της κυβέρνησης. Μάλιστα σε ορισμένα πολιτικά γραφεία ένα ερώτημα αρχίζει να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη: «Θα αντέξει η κυβέρνηση και τι θα κάνουν Σαμαράς και Βενιζέλος;

Η βασανιστική εκκρεμότητα του φθινοπώρου έχει δημιουργήσει υπουργούς δύο ταχυτήτων. Κάποιοι θεωρούν ότι ανέλαβαν μια αποστολή καμικάζι για να διαφυλάξουν την τελευταία, όπως πιστεύουν, ευκαιρία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Άλλοι, όμως, θεωρούν μοιραία την καταστροφή και παρασκηνιακά λένε ότι «το πράγμα δεν βγαίνει».

Σταδιακά αρχίζει να διαμορφώνεται μια διαλυτική ατμόσφαιρα που ενδεχομένως να απειλήσει την κυβέρνηση, αν και αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διανύσει μεγάλη πορεία ακόμα για να πείσει την κοινωνία. Και αυτό, διότι μέχρι στιγμής εισπράττει μόνο την αρνητική ψήφο.

Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να προωθήσει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ το ΠΑΣΟΚ που είναι πλέον ο πιο σταθερός σύμμαχος, παρά τη δύσκολη διαπροσωπική σχέση που υπήρχε στο παρελθόν μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ευ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, όσες εναλλακτικές λύσεις και αν εξετάσει η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει το πικρό ποτήρι.

Η... «συμβουλή» που δέχτηκε ο Αντ. Σαμαράς από τους εταίρους ήταν να μην καταθέσει σε αυτή τη χρονική στιγμή αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος γιατί θα εισπράξει άρνηση.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μεγάλων διλημμάτων. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μαχαιριά στην καρδιά της δικομματικής κυβέρνησης. Κυρίως διότι προεξόφλησε ένα νέο μέτρο ουσιαστικά, δηλ. την επέκταση του χρονικού ορίου εφαρμογής του τέλους (εισφοράς) αλληλεγγύης που μόνο έκτακτη δεν είναι .

 Πολλοί φοβούνται ότι εάν η τρόικα δεν υποβάλει μια έστω ανεκτή έκθεση αξιολόγησης, η οποία να διευκολύνει τους χειρισμούς σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει ο κίνδυνος η συζήτηση περί της παραμονής ή της εξόδου της χώρας από το ευρώ να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο μεγάλος φόβος είναι όμως η αντίδραση των βουλευτών που δεν αντέχουν άλλα μέτρα, όπως δεν μπορεί να τα σηκώσει και άλλο η ελληνική κοινωνία.

«Γαλάζιοι» βουλευτές με επιρροή στους συναδέλφους τους ομολογούν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι η ΚΟ της ΝΔ είναι ο μεγάλος άγνωστος. «Οι βουλευτές παρακολουθούν με προκαταβολική αμηχανία όσα συμβαίνουν. Αντιλαμβάνονται ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά η μόνη ενημέρωση που έχουν προέρχεται από τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις. Ουδείς γνωρίζει πώς θα ψηφίσουν το φθινόπωρο» παρατηρούν.

Από την άλλη πλευρά σε αναβρασμό βρίσκεται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, η πλέον μπαρουτοκαπνισμένη (και αποδεκατισμένη) της Βουλής. Πολλοί βουλευτές επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ξανά άδικα και οριζόντια μέτρα

Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί φοβούνται ότι εάν φουρτουνιάσει το αρχιπέλαγος του Κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει να διασχίσουν οι όποιες νέες αποφάσεις για μέτρα, ενδέχεται να ρίξει στα βράχια το κυβερνητικό σκάφος. Και τότε ο σώζων εαυτό σωθείτο.

«Κόκκινο πανί» ο Στουρνάρας για τους «γαλάζιους» βουλευτές

Κόκκινο πανί έχει γίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για τους γαλάζιους βουλευτές.

Οι βουλευτές προσεβλήθησαν από τις δηλώσεις Στουρνάρα περί... κόπωσής τους και διαμήνυσαν στο Μέγαρο Μαξίμου πως εάν δεν συμμαζέψουν τον υπουργό δεν θα περάσει κανένα νομοσχέδιο.

Οι αντιδράσεις εστιάστηκαν στο γεγονός πως ο κ. Στουρνάρας εμφάνισε σχεδόν ρόδινη την κατάσταση στην οικονομία με τις δηλώσεις του στο Reuters και περιόρισε το πρόβλημα και τον κίνδυνο στην πολιτική κόπωση των βουλευτών.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα κατέβαλαν προσπάθειες και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος και ο γραμματέας της γαλάζιος κοινοβουλευτικής ομάδας Θανάσης Μπούρας.

Οι βουλευτές μετέφεραν τα παράπονά τους και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τούς ενημέρωνε στη Βουλή για τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και πρόκειται να ψηφιστούν την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας τροπολογίας στη Βουλή που προβλέπει την κατάργηση οργανισμών και φορέων στο Δημόσιο με Προεδρικά Διατάγματα, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος επισήμανε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση και σεβασμό και πως δεν υπάρχει κόπωση από την πλευρά τους.

Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε ότι «δεν υπάρχει κόπωση στους βουλευτές», οι οποίοι -όπως είπε- έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ παραδέχθηκε και λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης των καθηγητών με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ήταν 'φάουλ' ο όλος χειρισμός".

Τη φράση Στουρνάρα περί κόπωσης σχολίασε σε άλλο μήκος ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως: «Ήταν ακόμη μια ώριμη τοποθέτηση του υπουργού».

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr