ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τρόικα εντείνει τις πιέσεις και στήνει «ναρκοπέδιο» στην κυβέρνηση

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2013, 07:38 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2013, 14:21
Η τρόικα εντείνει τις πιέσεις και στήνει «ναρκοπέδιο» στην κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Τη σκλήρυνση της στάσης των δανειστών επιβεβαίωσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα θα υπάρξει «τιμωρία» με συγκεκριμένα μέτρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τη σκλήρυνση της στάσης των δανειστών επιβεβαίωσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα θα υπάρξει «τιμωρία» με συγκεκριμένα μέτρα.

H έκθεση της Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χαρατσιού της ΔΕΗ (και το 2014), ενώ το ΔΝΤ ξεκάθαρα σύστησε να ισχύσει αυτή, εκφράζοντας με σαφή τρόπο ότι οι εισπράξεις του ενιαίου φόρου ακινήτων δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Yπενθυμίζεται ότι η «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης θα φτάσει τελικά μέχρι το 2016.

Η αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αποτελεί βασική απαίτηση των δανειστών, ειδάλλως ο Προϋπολογισμός του 2014 θα περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες προνοιακές δαπάνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να υλοποιήσει την απαίτηση των δανειστών για κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με ΔΝΤ και Κομισιόν να περιμένουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες, ζητώντας απομακρύνσεις αντί «ανακατανομής».

Για το ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού δεν τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα οι δύο εκθέσεις, όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα «ψιλά» αφήνει ανοιχτό «παράθυρο», στο βωμό, όπως πάντα, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ η προοπτική της περαιτέρω απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων έχει πέσει στο τραπέζι ως βασικός πυλώνας στα εργασιακά.

Βαδίζοντας στο «ναρκοπέδιο» των μέτρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει και τους κατάλληλους ελιγμούς και για ένα άλλο «καυτό» θέμα, αυτό του δημόσιου χρέους, δεδομένης της διχογνωμίας Βρυξελλών και Ουάσινγκτον ως προς την προοπτική περαιτέρω απομείωσής του. To ΔΝΤ εξέφρασε ξεκάθαρα ότι θα θέσει σχετικό ζήτημα τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ε.Ε. και κυρίως το Βερολίνο δεν το συζητούν. Κάπως έτσι, η Ελλάδα θα βρεθεί στη μέση του ιδιαίτερου αυτού «πινγκ πονγκ».

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, η τρόικα φαίνεται πως θεωρεί «κλειδί» την προώθησή τους για την επιτυχία του προγράμματος, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί νέο χαμήλωμα του πήχη, όπως φέτος, με τα 3,5 δισ. του 2014, να πρέπει να επιτευχθούν πάση θυσία.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και το τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού η άρση των πλειστηριασμών φαίνεται πως ζητείται επιτακτικά από την τρόικα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σενάριο που εάν επαληθευτεί στην πράξη από την 1η Ιανουαρίου του 2014 μπορεί να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου σε μία ήδη εξουθενωμένη, από τα μέτρα και την υπερφορολόγηση, κοινωνία.

Το φθινόπωρο και γενικότερα η περίοδος που θα ακολουθήσει τη θερινή περίοδο αναμένεται να αποτελέσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για το Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς της κυβέρνησης, εν μέσω δυσφορίας στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι δανειστές, φυσικά, δεν ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, κρίνουν μόνο με βάση του αριθμούς, όπως προστάζει το νεοφιλελεύθερο δόγμα τους.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr