ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κερασμένοι καφέδες για άπορους και άνεργους συμπολίτες μας

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2013, 12:39 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2013, 15:51
Κερασμένοι καφέδες για άπορους και άνεργους συμπολίτες μας
Facebook Twitter Whatsapp

Μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας ο «ένας καφές σε περιμένει» ήρθε και στην χώρα μας. 

Ρεπορτάζ : Παναγιώτης Καρλιώτης

Μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας ο «ένας καφές σε περιμένει» ήρθε και στην χώρα μας. Πρόκειται για έναν καφέ που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη μιας καφετέριας ή ενός καφενείου, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Η διαδικασία είναι απλή, ο καταστηματάρχης αρχικά ενημερώνει τους πελάτες είτε προφορικά για το πρόγραμμα, είτε με αφίσες που ενημερώνουν για το πρόγραμμα που «τρέχει» στο μαγαζί. Στη συνέχεια ο πελάτης αν επιθυμεί να συμμετάσχει θα πληρώσει τον καφέ του και μαζί έναν δεύτερο με έκπτωση 35% ο οποίος θα καταναλωθεί από συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. 

Τα χρήματα για τον κερασμένο καφέ τοποθετούνται σε ειδικό κουτί στο οποίο αναγράφεται «καφές που περιμένει» ή αναρτά την απόδειξη σε πίνακα σημειώνοντας τον αριθμό των εν αναμονή ροφημάτων.

Μας τηλεφωνούν καταστήματα για να συμμετάσχουν

Την ιδέα στην Ελλάδα την υλοποιεί  το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» , όπου έρχεται σε επαφή με ιδιοκτήτες χώρων εστίασης.

Το newpost επικοινώνησε με την υπεύθυνη επικοινωνίας και προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης της «Σχεδίας», Αιμιλίας Δούκα, η οποία μας είπε πως το πρόγραμμα έχει βρει ιδιαίτερη ανταπόκρισης από ιδιοκτήτες καφέ και κοινού ενώ ήδη μετρούν έξι καταστήματα στο δίκτυο των καταστημάτων μέσα σε δύο εβδομάδες ενώ όπως μας δήλωσε καταστηματάρχες που μαθαίνουν για το πρόγραμμα τους καλούν για να συμμετάσχουν.

«Το πρόγραμμα χαίρει θερμής υποδοχής από κοινό και επιχειρηματίες. Ήδη έξι καταστήματα συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα μέσα σε δεκαπέντε ημέρες ενώ μας καλούν και πολλοί άλλοι που θέλουν να προστεθούν στη λίστα μας». Καταλήγοντας η κ. Δούκα υποστήριξε πως «πρόκεται για κίνηση απόλαυσης και αλληλεγγύης όπου ακόμα και μια απλή χειρονομία σε έναν συνανθρώπο μας είναι σημαντική».

«Είναι μια ζεστή κίνηση ανθρωπιάς»

Το newpost επικοινώνησε και με τους υπεύθυνους δύο καταστημάτων καφέ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τους ρωτήσαμε αν υπάρχει ανταπόκριση από τους πελάτες και πόσοι κερασμένοι καφέδες βγαίνουν ημερησίως.

Ο Απόστολος Κίτσος, συνιδιοκτήτης του «Verve Music Cafe», μας είπε χαρακτηριστικά «Πρόκειται για πρωτοβουλία αλληλεγγύης όπου οι πελάτες συμμετέχουν ευχαρίστως και δίνουν από το υστέρημα τους για τον συνάνθρωπο που αδυνατεί» και πρόσθεσε «Είναι μια ζεστή κίνηση ανθρωπιάς». Ενώ μας δήλωσε πως βγαίνουν τουλάχιστον οκτώ «καφέδες που περιμένουν» ημερησίως.

Συνομιλήσαμε και με την Μαρία Βουσκουδάκη, συνιδιοκτήτρια του «Το περιβολάκι» και όπως μας είπε υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ο κόσμος όποτε μπορεί συνεισφέρει στο πρόγραμμα για κέρασμα καφέ σε απόρους. «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, ο κόσμος ρωτάει, επιβραβεύει και συμμετέχει όταν μπορεί οικονομικά». Η κ. Βουσκουδάκη πρόστεσε πως «είναι μια πολύ καλή κίνηση και χαιρόμαστε που συμμετέχουμε, έχουμε ημηρεσίως τουλάχιστον 4-5 κερασμένους καφέδες που περιμένουν»

Που θα βρείτε τους κερασμένους καφέδες

Τα έξι καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ένας καφές σε περιμένει» είναι τα εξής:

«6» ,Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο
«Ακροβάτης», Μαίζωνος 44 &Ψαρών 26, Αθήνα
«Στα καλά καθούμενα», Δράκου 3, Κουκάκι
«Verve Music Cafe» Σόλωνος 94, Αθήνα
«To Περιβολάκι», Αθηναίου 7 & Πλατεία Ηούς Πετράλωνα, Αθήνα)
«The bar project», Ηρακλειδών 52, Θησείο.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr