ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σχεδιασμοί, οι εισηγήσεις, το παρασκήνιο και οι… κάλπες

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2013, 06:56 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2013, 14:53
Οι σχεδιασμοί, οι εισηγήσεις, το παρασκήνιο και οι… κάλπες
Facebook Twitter Whatsapp

«Η συζήτηση για εκλογές δεν είναι σοβαρή. Λειτουργεί υπονομευτικά και διαλυτικά». Με αυτή τη φράση απαντούν από το Μέγαρο Μαξίμου στα πολλαπλασιαζόμενα σενάρια των τελευταίων ημερών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου του 2013.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Η συζήτηση για εκλογές δεν είναι σοβαρή. Λειτουργεί υπονομευτικά και διαλυτικά». Με αυτή τη φράση απαντούν από το Μέγαρο Μαξίμου στα πολλαπλασιαζόμενα σενάρια των τελευταίων ημερών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου του 2013.

Δεν ήταν τυχαία η προσπάθεια να κοπεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. «Η συζήτηση αυτή είναι αποπροσανατολιστική και παραπλανητική», είπε στους υπουργούς. Επισήμανε επίσης ότι η αντιπολίτευση θα θέτει συνεχώς και επίμονα θέμα εκλογών «για να μας αποπροσανατολίσει» όπως είπε. «Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας» πρόσθεσε.

Η συζήτηση που τροφοδοτείται, τόσο από το εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση, θεωρείται από το πρωθυπουργικό επιτελείο άκρως αποπροσανατολιστική και λένε ότι δεν βοηθάει την κυβερνητική προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεχθεί και στο παρελθόν εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, αλλά δεν τις έχει εξετάσει σοβαρά, διότι εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ δρόμο και η προσπάθειά της δεν μπορεί να διακοπεί απότομα.

Όμως οι πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ανοίγουν το δρόμο στις εκλογές, καθώς οι πιστωτές συνεχίζουν να βάζουν στο λαιμό του πολιτικού συστήματος το μαχαίρι και ζητάνε και άλλες περικοπές, που όμως δεν μπορούν να αντέξουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάσταση είναι οριακή όπως έχουμε ήδη καταγράψει σε άλλα σημειώματά μας, και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει στο μέλλον. Από τη μια είναι η πίεση των πιστωτών και από την άλλη η μεγάλη οργή της κοινωνίας που δεν αντέχει άλλα μέτρα και άλλη λιτότητα.

Σε αυτό το κλίμα πληθαίνουν και πάλι οι πληροφορίες για εκλογές το φθινόπωρο, τις οποίες ξορκίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε επικρατήσει η άποψη για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή την ΕΡΤ.

Τότε ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει, όπως μεταδίδουν έγκυρες πηγές, την διεξαγωγή εκλογών, αλλά τελικά δεν προχώρησε λόγω των πιέσεων από το εξωτερικό, καθώς οι πιστωτές δεν θέλανε να ριψοκινδυνεύσουν μια εκλογική αναμέτρηση, η οποία μπορεί να είχε απρόβλεπτη εξέλιξη.

Τι υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι

Βέβαια υπάρχουν έκτακτα δεδομένα που μπορεί να ανατρέψουν κάθε σχεδιασμό και υπό διαφορετικές συνθήκες να δρομολογηθεί αλλαγή πλάνων, αλλά αυτό είναι υπό καθεστώς ειδικών συνθηκών. Οι εισηγητές της πρότασης είναι κεντρικά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ υπέρμαχοι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες βρίσκονται και εντός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Αυτή τη στιγμή όμως δεν υφίσταται θέμα και απλά, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δημιουργείται θόρυβος χωρίς λόγο, αν και παραδέχονται ότι ίσως και να εξυπηρετούσε τη ΝΔ μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ωστόσο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα δυναμίτιζε την προσπάθεια που καταβάλλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επί έναν χρόνο για να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη αξιοπιστία της, όπως σημειώνουν μέλη της πρωθυπουργικής ομάδας.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι κατά πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση την πίεση, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν:  «Δεν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα». Κυβερνητικοί παράγοντες στον κύκλο επιρροής του Μεγάρου Μαξίμου επικαλούνται ακόμη και τις δημοσκοπήσεις, όπου καταγράφεται η αρνητική στάση των πολιτών στο σενάριο περί πρόωρων εκλογών.

Όσοι εισηγούνται εκλογές υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή το προβάδισμα είναι υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ιδιαίτερα αρνητική την προοπτική της άλλης εισήγησης που υπάρχει να στηθούν τριπλές κάλπες τον επόμενο Ιούνιο: ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) και βουλευτικές.

Δεν θέλουν εκλογές οι πολίτες

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, αφού αρκετοί αναφέρουν ότι μια κυβέρνηση δεν πάει σε εκλογές με μέτωπα ανοιχτά, όσες δυσλειτουργίες και αν έχει, ενώ αναφέρεται και ως ισχυρό επιχείρημα ότι ακόμη υπάρχει οργή των πολιτών και μπορεί να λειτουργήσει η αντιμνημονιακή ψήφος.

Στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού δεν υπάρχει πλάνο εκλογών, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στο πλαίσιο του μνημονίου, ώστε να αλλάξει περαιτέρω το κλίμα. Αυτή είναι η αισιόδοξη ματιά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που διαπιστώνει ότι αλλάζει σταδιακά το κλίμα...

Επίσης, υπάρχει και ο παράγοντας της τρόικας, αφού η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν στείλει μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει την προσπάθειά της. To ΔΝΤ στην έκθεσή του ήταν σαφές: προχωρήστε όσα έχουν συμφωνηθεί (ειδικά η διαθεσιμότητα) αλλιώς σταματάει η χρηματοδότηση... 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις