ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τους... κατασκηνωτές

Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2013, 19:22 / Ανανεώθηκε 4 Αυγούστου 2013, 19:12
«Τσουχτερά» πρόστιμα για τους... κατασκηνωτές
Facebook Twitter Whatsapp

Απαγορευτική επιλογή διακοπών έχει γίνει το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που για πολλούς ανθρώπους το ελεύθερο κάμπινγκ αποτελεί εναλλακτικό τρόπο δωρεάν διακοπών, η πολιτεία με «τσουχτερά» πρόστιμα κυνηγάει τους ελεύθερους κατασκηνωτές, οι οποίοι είναι και ιδιαίτερα αυξημένοι τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Γράφει ο Παναγιώτης Καρλιώτης

Απαγορευτική επιλογή διακοπών έχει γίνει το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που για πολλούς ανθρώπους το ελεύθερο κάμπινγκ αποτελεί εναλλακτικό τρόπο δωρεάν διακοπών, η πολιτεία με «τσουχτερά» πρόστιμα κυνηγάει τους ελεύθερους κατασκηνωτές, οι οποίοι είναι και ιδιαίτερα αυξημένοι τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο από το 1976, αλλά φέτος σημειώθηκε μία σημαντική αλλαγή στα πρόστιμα με σκοπό την ευκολότερη είσπραξή τους.

Από το διοικητικό πρόστιμο των 147 ευρώ, που ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις (δύσκολη η συλλογή του λόγω έλλειψης μηχανισμών των Δήμων) περάσαμε σε πρόστιμο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας των 300 ευρώ, που, αν πληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες στην αστυνομία ή το λιμενικό θα «πέσει», στο μισό, δηλαδή φτάνει περίπου στα 150 ευρώ που ήταν παλιότερα. 

Αντιδράσεις μέσω facebook

Ο διπλασιασμός του προστίμου που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο νόμου για τον τουρισμό έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των ελεύθερων κατασκηνωτών. Ήδη στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του facebook έχει δημιουργηθεί γκρουπ με το όνομα «Κίνημα για την ελεύθερη κατασκήνωση» που υποστηρίζεται από 6.412 χρήστες.

Το όραμα της ομάδας που έχει δημιουργηθεί στο facebook είναι η δημιουργία ενός δικτύου αυτοδιαχειριζόμενων περιοχών, όπου με την ενεργή στήριξη των Τοπικών Αρχών μέσα από τη παροχή βασικών υποδομών (οργανικές- ξηρές τουαλέτες, ντουζιέρες, πόσιμο νερό, κάδοι απορριμμάτων)

Στόχος τους όπως λένε είναι να αναδειχθεί ως αναπόσπαστο στοιχείο των ποιοτικών τουριστικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής και να διασυνδεθεί με τα τοπικά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά αξιοθέατα.

«Δεν πτοούμαστε» λένε οι κατασκηνωτές

Ωστόσο, οι κατασκηνωτές δεν πτοούνται από το συστηματικό κυνηγητό από την αστυνομία και το λιμενικό και θα συνεχίζουν να κατασκηνώνουν ελεύθερα όπως δηλώνουν στο newpost. «Εγώ θα συνεχίσω να κατασκηνώνω ελεύθερα με περισσότερη προσοχή, το θέμα είναι οικονομικό αλλά θέλω στις διακοπές να νιώθω ελεύθερα» μας λέει μια 29χρονη κατασκηνώτρια που κατασκηνώνει σε περιοχή της Χαλκιδικής.

Ένας άλλος κατασκηνωτής, ο 32χρονος Ηλίας, μηχανικός αυτοκινήτων που επιλέγει την παραλία του Σχοινιά για ελεύθερο κάμπινγκ, μας δήλωσε: «κυνηγούν τις παράνομες σκηνές, τη στιγμή που εύκολα και ανεμπόδιστα μπορείς να περιφράξεις ένα χώρο μπροστά στη θάλασσα ακόμα και να χτίσεις».

Στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα και οι …σκηνές

Μετά από προσθήκη της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Περιβάλλοντος με σχέδιο νόμου που προωθεί για τα αυθαίρετα, αφήνει «παραθυράκι» νομιμοποίησης στους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που προστεθήκαν οι ενδιαφερόμενοι ελεύθεροι κατασκηνωτές θα πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία τα πλήρη στοιχεία τους και τα ακριβή τετραγωνικά του εξοπλισμού τους (σκηνές, sleeping bags, πτυσσόμενες καρέκλες και τραπέζια παραλίας, αυτοσχέδιες τέντες, αιώρες κτλ). Επίσης απαιτείται να προσκομίσουν αεροφωτογραφίες από την αρμόδια πολεοδομική αρχή στις οποίες θα καταγράφεται με ευκρίνεια το σημείο όπου θα κατασκηνώσουν.

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ειδικό πρόστιμο για την νομιμοποίηση των σκηνών ξεκινά από 50 ευρώ/τμ και ποικίλει από παραλία σε παραλία Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα προμηθευτούν ένα ειδικό αυτοκόλλητο σήμα το οποίο θα πρέπει να επιδεικνύουν στους τυπικούς ελέγχους που διενεργούνται από την αστυνομία κατά τη διάρκεια τις τουριστικής σεζόν στο πλαίσιο εφόδων στις παραλίες.

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν έμπειροι φοροτεχνικοί, όσοι δηλώσουν την σκηνή τους στην εφορία προκειμένου να την νομιμοποιήσουν, μπορεί να γλυτώσουν από την αστυνομία και το λιμενικό, αλλά θα κινδυνεύσουν να θεωρηθούν ιδιοκτήτες εξοχικής κατοικίας (!) και να φορολογηθούν ανάλογα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις