ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοιτητές μιλούν στο newpost για το «λουκέτο» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2013, 07:46 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2013, 11:24
Φοιτητές μιλούν στο newpost για το «λουκέτο» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Facebook Twitter Whatsapp

Η απόφαση της Συγκλήτου για «οριστικό λουκέτο» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρήκε έκπληκτους τους φοιτητές, αλλά και αισιόδοξους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Η απόφαση της Συγκλήτου για «οριστικό λουκέτο» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρήκε έκπληκτους τους φοιτητές, αλλά και αισιόδοξους ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής από τους καθηγητές τους.

Οι τέσσερις φοιτητές που μιλούν στο newpost, συμφωνούν ότι δεν πρόκειται, στα αλήθεια, για μια οριστική απόφαση αλλά για ένα βέλος στη φαρέτρα των διεκδικήσεων εκ μέρους των Πρυτάνεων.

Αν όμως κάνουν λάθος;

Και οι τρεις συμφωνούν: «ούτως ή άλλως το Πανεπιστήμιο με τις 500 απολύσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει», μας λένε και ανησυχούν για την υποβάθμιση των τίτλων σπουδών τους.

«Διώχνουν 500 διοικητικούς υπαλλήλους και αδυνατεί να δουλέψει το Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα πολλοί καθηγητές για να μην απολυθούν φεύγουν με σύνταξη», λέει στο newpost η Γεωργία Μανώλη τεταρτοετής φοιτήτρια στη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Τι θα γίνει όμως με τις σπουδές της;

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια προσωρινή απόφαση της Συγκλήτου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.  Είναι μια προσπάθεια να αντιδράσουν οι καθηγητές, να σταματήσουν την άλωση των πανεπιστημίων. Αν κανείς δεν κάνει πίσω, όμως, κάποια στιγμή και συνεχιστεί αυτή η συρρίκνωση, ούτως ή άλλως δεν μπορεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο. Ούτε έχει νόημα για μένα να πάρω ένα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο που προσπαθούν να φτιάξουν γιατί σε τρία χρόνια αυτό το χαρτί δεν θα έχει κανένα αντίκρυσμα. Τουλάχιστον τώρα οι καθηγητές μας αγωνίζονται».

«Συμφωνώ με την απόφαση της Συγκλήτου διότι με συγκεκριμένα επιχειρήματα διαπιστώνει την αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου αν μετακινηθεί-απολυθεί τόσος μεγάλος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων. Επίσης τονίζει πως θα καταφύγει σε ένδικα μέσα, κάτι απολύτως σωστό εφόσον καταπατούνται και τα στοιχειώδη δικαιώματα», μας λέει η Αργυρώ Γιαννοπούλου, φοιτήτρια στη σχολή Ιστορικών – Αρχαιολόγων.

Από την άλλη ορισμένες λειτουργίες, όπως οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων και οι εξετάσεις, θα καθυστερήσουν, αν δεν αναβληθούν οριστικά. Και σε αυτό η Αργυρώ δίνει τη δική της απάντηση:

«Αν ισχύσει όμως το μέτρο της διαθεσιμότητας,  όλες αυτές οι λειτουργίες και πολλές ακόμη όχι απλά θα καθυστερούν να γίνονται αλλά θα είναι αδύνατο. Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οπότε ή το κλείνει η Σύγκλητος μέχρι να κερδίσει την άρση του μέτρου, ή.... το ξεχνάμε».

«Σε μια χώρα που τα πάντα έχουν καταστραφεί, με το ποσοστό της ανεργίας να έχει φτάσει περίπου στο 30% και στους νέους στο 66% ,σε μια τόσο κρίσιμη συγκομιδή, ίσως το τελευταίο που θα με ανησυχούσε είναι το να μείνουν οι σπουδές μου “στον αέρα”.

Προφανώς ο στόχος μου είναι να τελειώσω τη σχολή όσο πιο γρήγορα γίνεται και να πάρω ένα καλό πτυχίο άλλα όταν πρόκειται ολόκληρες οικογένειες να μείνουν στο δρόμο εξαιτίας των απολύσεων και παράλληλα λόγω της μείωσης των εργαζόμενων στις σχολές να πέσει το επίπεδο των πανεπιστημίων δε θα βάλω ως προτεραιότητα να ανησυχήσω για τις σπουδές μου», λέει στο newpost ένας ακόμη φοιτητής του Καποδιστριακού, στο δεύτερο μόλις έτος των σπουδών του.

«Σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου για αναστολή της λειτουργίας της σχολής επ αόριστον μπορώ να πω ότι με εξέπληξε», συνεχίζει. «Ειναι θετικό το γεγονός ότι ακόμα και η Σύγκλητος της σχολής αντιδρά στην απόφαση του υπουργείου σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων. Αν τα υπόλοιπα πανεπιστημια της χώρας σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και των φοιτητικών συλλόγων και προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες ίσως  να βγει κάτι θετικό απ αυτήν την ιστορία».

Στο newpost μιλάει και η Αγγελική Γλογοβίτη, τελειόφοιτος της σχολής Εκπαίδευσης κ Αγωγής στην προσχολική ηλικία.

Όπως μας λέει: «Φοβάμαι μην χαθεί το εξάμηνο, περισσότερο όμως φοβάμαι ότι οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας οδηγούν στην υποβάθμιση του πτυχίου μου. Με ενδιαφέρει περισσότερο η ισχύς του τίτλου σπουδών μου από το εξάμηνο που κινδυνεύω να χάσω. Συμφωνώ με τις κινήσεις της Συγκλήτου, γιατί στόχο έχουν να διαφυλάξουν το κύρος του Πανεπιστημίου».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr