ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για «νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ελλάδα» κάνει λόγο ο αλβανός ΥΠΕΞ

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2013, 15:43 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2013, 15:43
Για «νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ελλάδα» κάνει λόγο ο αλβανός ΥΠΕΞ
Facebook Twitter Whatsapp

Την «αποφασιστικότητα» και την «πλήρη ετοιμότητα» της νέας αλβανικής κυβέρνησης «για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στην αλβανική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής».

Την «αποφασιστικότητα» και την «πλήρη ετοιμότητα» της νέας αλβανικής κυβέρνησης «για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στην αλβανική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής».

Ο κ. Μπουσάτι ανέφερε ότι η αλβανική κυβέρνηση σε σχέση με την Ελλάδα «έχει μερικά θέματα που "μεταφέρθηκαν" από χρόνια ή - μπορεί να πούμε - από δεκαετίες» και όλα αυτά, όπως τόνισε, «θα πρέπει να μετατραπούν σε μέρος σοβαρής συζήτησης με την ελληνική πλευρά".

Χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε αυτά τα θέματα, ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας σημείωσε ότι στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης θα βρεθούν «το διεθνές δίκαιο, οι καλύτερες πρακτικές στις διεθνείς σχέσεις, η πολιτική καλής γειτονίας και το ευρωπαϊκό μας μέλλον». Αυτή η αντιμετώπιση, κατά τον ίδιο, θα βλάλει τέρμα στις μέχρι τώρα σχέσεις «διαχείρισης κρίσεων με την Ελλάδα». 

Ο κ. Μπουσάτι αναφέρθηκε και στη νέα διάσταση που επιδιώκει να δώσει η Αλβανία στις σχέσεις της με την Τουρκία. Όπως είπε, η αντιμετώπιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι «η Τουρκία αποτελεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή» και «είναι χώρα με ειδικό βάρος στην περιοχή των Βαλκναίων μάλιστα και στη Μεσόγειο».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την Τουρκία ως «ένα είδος γέφυρας ανάμεσα στον αραβικό κόσμο ή τη Μέση Ανατολή με τα Δυτικά Βαλκάνια».

Επίσης, η αλβανική κυβέρνηση, κατά τον ίδιο, αναγνωρίζει την υποστήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, όπως επίσης πιστεύει πως η Τουρκία θα είναι ένας από τους βασικούς επενδυτικούς παράγοντες στην Αλβανία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr