ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: «Βρισκόμαστε στην τελική φάση πριν την έξοδο από την κρίση»

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2013, 08:35 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2013, 08:35
Βενιζέλος: «Βρισκόμαστε στην τελική φάση πριν την έξοδο από την κρίση»
Facebook Twitter Whatsapp

"Τώρα, βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν την έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Πρώτος μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

"Τώρα, βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν την έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Πρώτος μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Επανέλαβε ότι δεν βοηθάει την οικονομία, η λήψη νέων μέτρων και οι περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, για "να αποχτήσει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής".

Στη συγκέντρωση είχαν προσκληθεί πρόεδροι και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων. Τον κ. Βενιζέλο καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

"Προσπαθούμε να κρατήσουμε αλώβητη την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας όλο αυτό το διάστημα της κρίσης", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος, και σημείωσε χαρακτηριστικά: "σας διαβεβαιώνω ότι κανείς εταίρος μας δεν έθεσε ζήτημα σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ή με την οικονομική βοήθεια. Κανείς δεν άσκησε πίεση υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης για θέματα που μας απασχολούν και που είναι ο γνωστός κατάλογος των μεγάλων εθνικών θεμάτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Και εμείς ούτε επιτρέψαμε, ούτε θα επιτρέπαμε ποτέ, ούτε θα επιτρέψουμε να συνδεθούν θέματα οικονομικής πολιτικής και οικονομικής βοήθειας με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αντιθέτως, ακριβώς επειδή ο λαός μας υπέστη και υφίσταται μεγάλες πιέσεις και ταπεινώσεις στο γήπεδο της οικονομικής πολιτικής, νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ασφάλειας".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τους ομογενείς να μην αναπαράγουν καμία από τις πολιτικές αντιθέσεις της Ελλάδας και να διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα. "Θέλω να σας παρακαλέσω και να σας ζητήσω, εδώ, στο χώρο του Απόδημου Ελληνισμού, να μην αναπαράγετε καμία από τις πολιτικές αντιθέσεις της Ελλάδας. Να διαφυλάττετε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα, την οποία δεν την αντιλαμβανόμαστε, δυστυχώς, στον ελλαδικό χώρο όσο και όπως πρέπει.

Να στηρίζετε την πατρίδα με το σθένος και την αγάπη που πάντα έχετε, να είστε υπερήφανοι για την ελληνική σας ταυτότητα. Βεβαίως, όσοι από εσάς είστε Αμερικανοί πολίτες έχετε υποχρέωση να σέβεστε και να υπηρετείτε τη δεύτερη πατρίδα που σας υποδέχτηκε και σας έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθείτε προσωπικά, επαγγελματικά, οικογενειακά, ακαδημαϊκά. Και η παρουσία μας εδώ είναι πραγματικά εντυπωσιακή σε όλους τους τομείς. Και θέλουμε να αξιοποιούμε πάντα αυτό το τεράστιο δίκτυο που έχουμε στην πολιτική, στον ακαδημαϊκό χώρο, στην οικονομία, στην έρευνα, στα ΜΜΕ, παντού" υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για τις εξελίξεις στην οικονομία, τόνισε ότι "η επάνοδος στις αγορές θα γίνει πολύ σύντομα, συντομότερα απ' ότι προβλέπουν όλοι" και ανεφέρθηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό, που, όπως επισήμανε, "μόνο φέτος μας δίνει 2% του ΑΕΠ παραπάνω απ' ότι είχαμε υπολογίσει, γιατί οι επιδόσεις της τουριστικής μας βιομηχανίας είναι πολύ καλύτερες απ ' ότι είχαμε προβλέψει και αυτό όχι λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, όχι λόγω της κατάστασης στην Αίγυπτο".

Αυτός, είπε ο κ. Βενιζέλος, "είναι ένας εξαιρετικά καλός οιωνός και τέτοιες ενδείξεις θετικές έχουμε και σε άλλους τομείς, πάρα πολλές, αρκεί εμείς να επιμείνουμε στη γραμμή που έχουμε θέσει. Η γραμμή που έχουμε θέσει πολύ συνοπτικά είναι: δεν αντέχει ο κόσμος άλλες θυσίες. Δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία νέα περικοπή μισθών, συντάξεων και μείωση εισοδήματος. Αυτό δεν βοηθάει την οικονομία, περιορίζει τη ζήτηση, τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε και αυτή είναι αταλάντευτη απόφασή μας στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Να αποχτήσει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής. Και βεβαίως, να οργανώσουμε ένα κοινωνικό κράτος νέου τύπου σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην κινδυνεύει από μια νέα δημοσιονομική κρίση, γιατί τώρα έχουμε ένα μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, που αυτό αντανακλά στις συντάξεις, στην αντοχή των ασφαλιστικών ταμείων, σε όλα αυτά που βλέπετε καθημερινά και είμαι βέβαιος ότι παρακολουθείτε από τα ελληνικά ΜΜΕ ή απ' εδώ τα ομογενειακά, με ακρίβεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα".

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, αλλά και στην ανασφάλεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, επανέλαβε ότι η Ελλάδα "είναι ασφαλές σημείο αναφοράς και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, εχθροί και φίλοι" και τόνισε: "έχουμε μια εξαιρετικά στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, απόλυτη, αγαστή, καθημερινή. Και βέβαια, προσπαθούμε να κάνουμε τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς για να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα.

Αυτό δεν φαίνεται πάντα με τρόπο άμεσο. Δηλαδή, μπορεί να χρειάζεται να κάνουμε κινήσεις σε άλλα μέτωπα, όπως είναι για παράδειγμα η Μέση Ανατολή ή η Βόρεια Αφρική, οι οποίες όμως επηρεάζουν τον συσχετισμό των δυνάμεων στην στενή περιοχή μας. Και έτσι προσπαθούμε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλο τους το φάσμα, χωρίς αντιφάσεις και χωρίς αγκυλώσεις, οι οποίες δεν μας έχουν προσφέρει τίποτα. Διότι είναι άλλο πράγμα η σταθερή θέση στα εθνικά συμφέροντα και στην εθνική πολιτική και άλλο πράγμα το να μην αντιλαμβάνεσαι τους συσχετισμούς και να μην έχεις την ικανότητα να ελιχθείς μέσα σε πολύπλοκους συσχετισμούς και σ' ένα κόσμο ανασφαλή".

Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του για την επαφή με την Ομογένεια, "ιδίως με την Ομογένειά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες", όπως είπε, "γιατί γνωρίζω τον δυναμισμό σας, τον πατριωτισμό σας, την πίστη σας σ' αυτό που λέγεται Ελλάδα και γιατί εσείς είστε μια πολύ ισχυρή εθνική δύναμη για μας, εδώ στην Αμερική. Πάντα μας ενδιαφέρει ο Απόδημος Ελληνισμός να προοδεύει, να δικτυώνεται, να αποκτά μεγάλο κοινωνικό και αν είναι δυνατό και πολιτικό κύρος.

Θέλουμε να βλέπουμε τους Έλληνες της Διασποράς να πετυχαίνουν. Και πράγματι, η ιστορία διδάσκει ότι ο Έλληνας της Διασποράς δείχνει το πιο ωραίο, το πιο δυναμικό, το πιο δημιουργικό πρόσωπο του Ελληνισμού. Ίσως, γιατί, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάτω από συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού και ανασφάλειας, βγαίνουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που πολλές φορές κρύβουμε στην Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και πιο εύκολα".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr