ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» στις ομαδικές απολύσεις λόγω... ευελιξίας των επιχειρήσεων

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2013, 16:24 / Ανανεώθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2013, 16:36
«Ναι» στις ομαδικές απολύσεις λόγω... ευελιξίας των επιχειρήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Tο «πράσινο φως» για ομαδικές απολύσεις άναψε η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν  στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Tο «πράσινο φως» για ομαδικές απολύσεις άναψε η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

Με επιχείρημα την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που χρειάζονται μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων προκειμένου να μην απαιτείται έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον Υπουργό εργασίας ή τον περιφερειάρχη όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο της χώρας, η τρόικα κατάφερε για άλλη μια φορά να περάσει το δικό της.

Όλα αυτά προέκυψαν από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ο οποίος ρώτησε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν «εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο σχετικό«νομικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, στην κατεύθυνση της αύξησης του ορίου που υπάρχει για τον αριθμό των ομαδικών απολύσεων ανά μήνα, αλλά και της κατάργησης του δικαιώματος βέτο των αρμόδιων αρχών» (δηλαδή της κατάργησης της υποχρέωσης να απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Εργασίας για ομαδικές απολύσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους).

Στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Ρεν, επιβεβαιώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις» και υπογραμμίζει ότι «το εν λόγω εγχείρημα (σ.σ. αλλαγή νόμου περί ομαδικών απολύσεων) αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού (!!!) του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να προετοιμάσει προσχέδιο αλλαγών στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013 και να εφαρμόσει τις  μεταρρυθμίσεις» μέχρι τα τέλη του 2013.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr