ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ανοιχτά «μέτωπα» η τρόικα το Σάββατο στον Αντώνη Σαμαρά

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2013, 21:16 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2013, 08:03
Με ανοιχτά «μέτωπα» η τρόικα το Σάββατο στον Αντώνη Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κλιμάκιο της τρόικας, ενόψει και της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κλιμάκιο της τρόικας, ενόψει και της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί.

Αρκετά είναι τα ανοιχτά «μέτωπα» καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών , «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», φέρνοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». 

Για το 2014, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με κενά που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

Στον αντίποδα, υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο. Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε, παράλληλα, ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» η φημολογία ότι υπάρχει κενό 5 δισ. ευρώ για το 2014, που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4%, ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε καμία κουβέντα για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Άγνωστη είναι, τέλος, η ημερομηνία αναχώρησης από την Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα επανέλθουν μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα ακολουθήσει νέα διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr