ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι στην ακροδεξιά» από το Ευρωκοινοβούλιο

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2013, 10:24 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2013, 10:24
«Όχι στην ακροδεξιά» από το Ευρωκοινοβούλιο
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ρητορική αντιπαράθεση για την Ελλάδα και τη Χρυσή Αυγή, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, εξελίχθηκε η συζήτηση για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ρητορική αντιπαράθεση για την Ελλάδα και τη Χρυσή Αυγή, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, εξελίχθηκε η συζήτηση για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αρχή έγινε με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ να εξαγγέλει με τον συνήθη, διπλωματικό τρόπο της Κομισιόν μία πιο αυστηρή επιτήρηση στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. «Νόμοι υπάρχουν ήδη και αναφέρομαι στην απόφαση-πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αλλά οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, να περνούν στην πράξη. Γι’ αυτό η Κομισιόν, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα παρουσιάσει έκθεση στην οποία θα εξετάζεται η συμμόρφωση των κρατών-μελών με την απόφαση-πλαίσιο» ανέφερε η Βίβιαν Ρέντινγκ.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έλαβε τον λόγο ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και υποστηρίζοντας ότι «αντί να αναγνωριστεί καθολικά η προσπάθεια και τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης στο έργο που επιτελεί, έχουμε σε κάποιες -λίγες ευτυχώς- περιπτώσεις άδικες επιθέσεις, ατυχείς και άστοχες δηλώσεις όπως αυτή του αξιοσέβαστου κ.Σβόμποντα, σύμφωνα με την οποία θα είναι απαράδεκτη η επερχόμενη ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή είναι λοιπόν η ευρωπαϊκή απάντηση»;

Ρητορικές μάχες για τη Χρυσή Αυγή

Η αιχμή εναντίον του επικεφαλής της Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα δεν πέρασε ασχολίαστη από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοπά. «Κύριε Παπανικολάου μπορείτε σας παρακαλώ να εντοπίσετε χρονικά πότε έγινε η δήλωση του κυρίου Σβόμποντα; Θυμάστε ότι έγινε ακριβώς μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πριν ξεκινήσει η ελληνική αστυνομία και η ελληνική δικαιοσύνη το έργο το οποίο, όπως αναφέρετε, έκανε αποτελεσματικά τις επόμενες μέρες; Μήπως αυτή τη στιγμή παραπληροφορείτε για τη στιγμή που έγινε η δήλωση για την ελληνική προεδρία»;

Κατά τα άλλα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «πανευρωπαϊκό πρόβλημα» και ανέφερε ως παράδειγμα το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία προκαλώντας την αντίδραση του ευρωβουλευτή του κόμματος Αντρέας Μέλτσερ: «Άκουσα να αναφέρεστε στο Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία. Εννοείτε το κόμμα που πήρε 20% στις τελευταίες εκλογές; Που είχε σχηματίσει κυβέρνηση παλαιότερα με τους σοσιαλιστές, αλλά και τους συντηρητικούς; Αυτό το κόμμα συγκρίνετε με τις ακραίες σας καταστάσεις στην Ελλάδα»;

Η απάντηση από τον Έλληνα ευρωβουλευτή ήταν σαφής: «Σας είπα ότι το κόμμα αυτό είναι ένα εξτρεμιστικό κόμμα και επαναλαμβάνω τη δήλωσή μου. Δεν ανακαλώ τίποτα απ΄όσα είπα».

Πρόβλημα με πανευρωπαϊκές διαστάσεις

Ψύχραιμη ανάλυση από τον χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή του Λουξεμβούργου Φρανκ Ένκελ: «Θυμίζω ότι μόλις συνελήφθη ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, δέχθηκε μηνύματα αλληλεγγύης από εθνικιστικές οργανώσεις στη Βρετανία και την Πολωνία. Έχουμε λοιπόν μία τάση στην Ευρώπη, που λέει ότι όταν δεν βοηθάει κάτι άλλο, θα βοηθήσει η βία. Το μόνο μέσο για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την νοοτροπία είναι η ισχύς της νομοθεσίας. Χρειαζόμαστε όμως όλη την ισχύ. Και χρειαζόμαστε όλη τη νομοθεσία».

Για να λυθεί ένα πρόβλημα, καλό είναι να συμφωνεί κανείς τουλάχιστον στον ορισμό του προβλήματος. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Μέχρι την τελευταία στιγμή κάποιοι ζητούσαν να επεκταθεί η συζήτηση και στον «αριστερό εξτρεμισμό», κάτι που αρνήθηκαν οι μεγάλες πολιτικές ομάδες, μεταξύ αυτών και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όπως λέει στην Deutsche Welle η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, Γκάμπι Τσίμερ, «στη Διάσκεψη των Προέδρων οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, καθώς και η Ομάδα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (EFD) ζητούσαν να αλλάξει η ατζέντα, να συμπεριλάβουν στη συζήτηση τον αριστερό εξτρεμισμό ή γενικώς το λαϊκισμό. Και σας λέω καθαρά γιατί το ήθελαν αυτό: για να εξισώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr