ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απίστευτη δήλωση Στουρνάρα: Το μνημόνιο το μόνο πολιτικό κείμενο με στόχους

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2013, 12:35 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2013, 12:12
Απίστευτη δήλωση Στουρνάρα: Το μνημόνιο το μόνο πολιτικό κείμενο με στόχους
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο, αυτό το Μνημόνιο που έχουμε, παρόλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής -και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς, για το σύνολο του ελληνικού κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο, αυτό το Μνημόνιο που έχουμε, παρόλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής -και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς, για το σύνολο του ελληνικού κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι» δήλωσε από τα έδρανα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια των επίκαιρων ερωτήσεων για την πορεία της οικονομίας.

Η απίστευτη αυτή διαπίστωση του κ. Στουρνάρα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη Βουλή και κυρίως των βουλευτών Απόστολου Κακλαμάνη και Μίμη Ανδρουλάκη.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε κατηγορηματικός και σε σχέση με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας δηλώνοντας ότι το «Εθνικό ζήτημα, το οποίο δεν θα τεθεί σε καμία περίπτωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές είναι το εθνικό σχέδιο για τη θεμελίωση αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί για τη χώρα, είναι δική μας δουλειά».

Ο κ. Στουρνάρας είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει την εκπόνηση αναπτυξιακού υποδείγματος αν και θα μπορούσε το σχέδιο αυτό να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο επέμεινε. «Λέτε να βάλουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Τι είναι αυτό πάλι; Από πού και ως πού; Για ποιον λόγο; Η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα μακρόπνοο οικονομικό σχέδιο, ανεξάρτητα και πέρα από τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. 'Αλλο πράγμα αφορά η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και άλλο πράγμα το μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι εθνικό ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης αυτό με τους εταίρους μας.

Είναι πολύ κοντόφθαλμη η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι πρέπει να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο και να το βάλουμε σε διαπραγμάτευση για τις αποφάσεις που θα παρθούν για το ελληνικό χρέος. Έτερον εκάτερον. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι δική μας δουλειά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι η έκφραση του αναπτυξιακού προτύπου θα είναι κυρίως το ΕΣΠΑ. Για να κατανεμηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ δημιουργικά, «θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι κλάδοι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, τις μεγαλύτερες συνέργειες στην υπόλοιπη οικονομία και τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια». 

«Το ζήτημα δεν είναι να βρούμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο θα συναινέσουν οι πιστωτές μας. Το ζήτημα είναι να καταλήξουμε σε κάποιους βασικούς άξονες πάνω στην ελληνική οικονομία, οι οποίοι θα τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και αποδοχής από τους πολιτικούς φορείς όσο και κυρίως από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας οι οποίες θα είναι και οι κύριοι πρωταγωνιστές του νέου αναπτυξιακού προτύπου.

Ο υπουργός έδωσε ακόμη στοιχεία για την πορεία των ελέγχων σε μία σειρά από κατηγορίες. Συγκεκριμένα για τους ελέγχους εμβασμάτων την περίοδο 2009 – 2011. Έγινε διασταύρωση στοιχείων και αποκλείσθηκαν όσοι τα δικαιολογούσαν. Εστάλησαν 24.710 επιστολές για συμπληρωματικές δηλώσεις και αξιολογήθηκαν οι υποθέσεις, για να ελεγχθούν οι μεγάλες. Επελέγησαν 436 υποθέσεις που εστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη. Από αυτές 2 ολοκληρώθηκαν και εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να βρούμε όλες εκείνες τις συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και να τις ενισχύσουμε με σωστά στοχευμένες δημόσιες πολιτικές», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει για παράδειγμα «να συνδέσουμε τη ναυτιλία με τα λιμάνια και τις εμπορευματικές μεταφορές, τον τουρισμό με τον πολιτισμό, με την προώθηση εξειδικευμένων αγροτικών προϊόντων αλλά και με την υγεία, με την αγροτική παραγωγή αλλά επίσης την αγροτική παραγωγή με τη μεταποίηση. Και όλα αυτά βέβαια με το τρίγωνο της γνώσης, δηλαδή την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία». 

«Κατηγορηματικά λέω ότι όλα αυτά δεν είναι θέματα των πιστωτών μας. Με τίποτα. Καθόλου. Είναι θέματα για τα οποία εμείς ως Έλληνες πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια πρέπει να μετουσιώσουμε σε συντονισμένη πράξη. Πρέπει να αποτυπώσουμε υπηρεσιακά σχέδια συνδεδεμένα με τους προϋπολογισμούς μας, σχέδια τα οποία θα τα αξιολογούμε και θα τα αναπροσαρμόζουμε μέσα από σοβαρές θεσμικές διαδικασίες.

Μια από τις πιο οδυνηρές πραγματικότητες τις μεταπολίτευσης είναι ότι δεν καταρτίστηκαν σοβαρά και μακρόπνοα σχέδια για την οικονομία και το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο, αυτό το Μνημόνιο που έχουμε, παρόλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής -και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς, για το σύνολο του ελληνικού κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι» επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών. 

Ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης αναφερόμενος στη σύμβαση με ερευνητικά ιδρύματα προκειμένου να παραδοθεί μελέτη για το αναπτυξιακό υπόδειγμα, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα, πως όταν ήταν στο ΙΟΒΕ παγίδευσε τον πρώην πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα φέρει ανάπτυξη στο 14% και 15% του ΑΕΠ.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι ενώ το νέο παραγωγικό πρότυπο θα απαιτήσει αναδόμηση των συμφερόντων της οικονομίας, εκείνο που γίνεται είναι να συνεχίζεται ένα νταραβέρι δύο τριών πολιτικών γραφείων.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι το αναπτυξιακό πρότυπο δεν πρέπει να είναι τεχνοκρατικό κείμενο για διευθετήσεις αλλά ένας ολοκληρωμένος φάκελος διαπραγματευτικής πολιτικής. 

Ως προς τη σύμβαση με το ΙΟΒΕ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι αναρτημένη στη Διαύγεια και ενημέρωσε τον βουλευτή ότι στις 5 Σεπτεμβρίου απεστάλη στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο παραδοτέο, μια ενδιάμεση έκθεση ενώ η τελική μελέτη θα πρέπει να γίνει το Δεκέμβριο του 2013. Διευκρίνισε όμως ότι η μελέτη αυτή «αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου που εκπονείται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας». Η μελέτη αυτή θα καταγράψει τις επιδράσεις του αναπτυξιακού υποδείγματος από το 1994 έως το 2007 στην παραγωγική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, να προσδιορίσει τους κλάδους που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 2014-2020 και μετά με ποσοτικοποίηση των θετικών επενεργειών στην επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr