ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στη Βουλή η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2013, 08:37 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2013, 09:03
Σήμερα στη Βουλή η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής
Facebook Twitter Whatsapp

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στην Βουλή εν όψει της σημερινής ψήφισης της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς την Χρυσή Αυγή.

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στην Βουλή εν όψει της σημερινής ψήφισης της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς την Χρυσή Αυγή.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης είχε κύκλο επαφών με κοινοβουλευτικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα και η σχετική ρύθμιση να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού – συνταγματικού τόξου. Μεταξύ αυτών είχε συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτση, όπως και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των ΑΝ.ΕΛΛ. κ.Ν. Μαριά και της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλη.

Οι διαβουλεύσεις για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκαν και την Τετάρτη ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το κλίμα κρίνεται από πολλές πλευρές εποικοδομητικό. Όπως μάλιστα αναγνώριζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει καταθέσει δική του τροπολογία, «υπάρχει θετικό έδαφος για συζήτηση».

Σημειώνεται, πάντως, ότι από την αξιωματική αντιπολίτευση θέτουν ως πρώτιστο ζήτημα τον ρόλο της Βουλής όσον αφορά την απόφαση της διακοπής της χρηματοδότησης (έστω και με 151 ψήφους και όχι 180 ψήφους όπως προβλέπεται στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας να υπάρχει η έγκριση από την αυξημένη πλειοψηφία του Σώματος). 

Υπενθυμίζεται, ότι η τροπολογία Μιχελάκη προβλέπει την διακοπή της χρηματοδότησης για κόμματα που βαρύνονται με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και για τρομοκρατικές πράξεις, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. 

Τέλος, σε μια απόπειρα πολιτικού εντυπωσιασμού η Χρυσή Αυγή κατέθεσε (εκπρόθεσμη) τροπολογία με την οποία ζητεί την κατάργηση κάθε χρηματοδότησης (τακτικής, εκλογικής κλπ.) που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα από το κράτος (σημειώνεται ότι η Χ.Α. είχε καταθέσει στο παρελθόν -2012- πρόταση νόμου για τον περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης). 

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε ανακοινώσει πως η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που διώκονται για ποινικά αδικήματα, θα κατατεθεί την Πέμπτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί γρήγορα η σχετική ρύθμιση και έτσι δεν κατατίθεται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική παρακολούθηση υπόδικων και κατάδικων με άδεια, το οποίο συζητείται σήμερα σε Β' ανάγνωση αλλά η ψήφιση του στην Ολομέλεια θα γίνει ύστερα από δύο εβδομάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία η οποία προβλέπει ότι, σε περίπτωση που σημαντικά στελέχη κόμματος καταδικαστούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, να δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή, κατόπιν ερωτήματος του προέδρου της Βουλής, να αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή με πάνω από 180 βουλευτές, για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του.

 

Σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τότε να διακόπτεται οριστικά η χρηματοδότηση του ενώ αν υπάρξει αθωωτική απόφαση να επιστρέφονται αναδρομικά και άτοκα τα παρακρατηθέντα στον δικαιούχο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr