ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο Μαξίμου από τις διαρροές Βενιζέλου για Αβραμόπουλο

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2013, 07:17 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2013, 07:37
Ένταση στο Μαξίμου από τις διαρροές Βενιζέλου για Αβραμόπουλο
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα απίστευτο τρίγωνο έντασης, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε μείζονα κρίση, δημιουργήθηκε χθες με αφορμή την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σχετικά με τα υποβρύχια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Τάσος Τσιφόρος- Άρτεμις Παραδείσου

Ένα απίστευτο τρίγωνο έντασης, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε μείζονα κρίση, δημιουργήθηκε χθες με αφορμή την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σχετικά με τα υποβρύχια.

Οι αναφορές του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και η σπουδή του Ευάγγελου Βενιζέλου να τις εκλάβει ως αιχμές επί προσωπικού και να απαντήσει προκάλεσαν ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης που λίγο αργότερα απείλησε να μετατραπεί σε κρίση.

Η διαρροή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος όχι μόνον είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για όσα θα έλεγε, και εναντίον Αβραμόπουλου, στη Βουλή αλλά και τα σχόλια των πράσινων ότι ο Υπουργός Άμυνας έχει προσωπική ατζέντα (σ.σ. από το ενδεχόμενο ενός Πρωθυπουργού κοινής αποδοχής μέχρι την Προεδρία της Δημοκρατίας) και γι αυτό εναρμονίζεται με τον Αλέξη Τσίπρα σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου που διαπίστωσε έκπληκτο ότι αίφνης εμφανίστηκε να λαμβάνει θέση σε μία αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργών, την οποία το ίδιο επιδίωκε να κρατήσει χαμηλά.

Η πληροφορία για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου, άλλωστε, χρησιμοποιήθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη ως στοιχείο νομιμοποίησης όσων είπε ο Αντιπρόεδρος στη Βουλή, σύμφωνα δε με κάποιες εκδοχές ο κ. Σαμαράς εφέρετο να είχε αναγνωρίσει ότι η φράση Αβραμόπουλου ήταν «ατυχής».

Διαψεύστε τώρα!

Αμέσως μόλις οι πράσινες διαρροές έφτασαν στο Πεντάγωνο και, κυρίως, στο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε την ενόχλησή του και ζήτησε να υπάρξει άμεση διάψευση. Σε κάποιες περιπτώσεις, απλώς, το θέμα δεν έπαιξε με τις διαστάσεις που επιδίωξε να του δώσει το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση του Mega, πάλι, ο Σίμος Κεδίκογλου εμφανίστηκε προκειμένου να διαψεύσει την εμπλοκή Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή, άλλες πληροφορίες ήθελαν τους Σαμαρά και Βενιζέλο να συζητούν για τις εκλογές, με τον Πρωθυπουργό να διαψεύδει εκ νέου προς τον Αντιπρόεδρο ότι εξετάζει προσφυγή στις κάλπες, ή απλώς να θέτουν επί τάπητος τα δεδομένα για την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών.

Μόνο βέβαιο είναι ότι η διαφαινόμενη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα όχι τόσο για το τρέχον πρόγραμμα όσο για τα «μεγάλα» όπως το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η απομείωση του χρέους αυξάνει κατακόρυφα τον εκνευρισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αυτός ο εκνευρισμός ήταν, μέχρι πρότινος, ορατός στους βουλευτές των δύο κομμάτων που μαζικά έσπευδαν να καταθέσουν ερωτήσεις, σε μία προσπάθεια, εκ τους ασφαλούς, διαφοροποίησης από την ασκούμενη πολιτική.

Από χθες, η ένταση είναι εμφανής και στα ανώτερα κλιμάκια. Έστω κι αν οι δύο άνδρες, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος, έχουν προηγούμενα, όταν ο πρώτος επέμεινε και εν τέλει κατόρθωσε τον Ιούνιο να εξασφαλίσει για τον εαυτό του και το Υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο επιθυμούσε όσο τίποτε άλλο να παραμείνει ο Αβραμόπουλος.

Στριμωγμένος ο Βενιζέλος τεντώνει το σχοινί στην κόντρα με τον Αβραμόπουλο

Αποφασισμένος να τεντώσει το σχοινί στην κόντρα του με τον υπουργό Άμυνας για τις συμβάσεις των υποβρυχίων εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά τις «χαμηλές πτήσεις» στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το μόνο που δεν θα ήθελε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι να ανοίξει μια συζήτηση για «σκάνδαλα» με επίκεντρο τον ίδιο, πόσο μάλλον μια εξεταστική που θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ.   

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι εξοργισμένος με την unfair- όπως την χαρακτηρίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη -πολιτική συμπεριφορά του κ. Αβραμόπουλου και σε περίπτωση που ο υπουργός Άμυνας επιδιώξει να συντηρήσει την αντιπαράθεση θα τού απαντήσει και πολιτικά αλλά και με  την παράθεση στοιχείων για τις αμαρτωλές συμβάσεις.

Ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη ήταν πολύ σκληρός στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό για τον κ. Αβραμόπουλο. Φέρεται δε να υπονόησε ότι ο υπουργός Άμυνας άφησε σκιές για την σύμβαση που υπογράφηκε επί θητείας του, όχι γιατί τού ξέφυγε, αλλά γιατί έχει προσωπικό θέμα με τον ίδιο που ξεκινάει από την περίοδο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το υπουργείο Εξωτερικών...

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά την συνομιλία Σαμαρά-Βενιζέλου διέρρεαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου συμπλέει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, επί της ουσίας δηλαδή άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρξε άδειασμα του κ. Αβραμόπουλου από τον πρωθυπουργό.

Τις πληροφορίες που διέρρεαν από τη Χαριλάου Τρικούπη τις μετέδωσε το Mega- περί ενόχλησης του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος- τις οποίες διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο στον «αέρα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Επίσης, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος συντηρεί εσκεμμένα καλές σχέσεις με την Κουμουνδούρου για πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κι εξ αυτού του λόγου δεν δίστασε να αβαντάρει τον κ. Τσίπρα σε μία επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως στόχο την εξομοίωση Βενιζέλου με τον Άκη Τσοχατζόπουλου.

Από την Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν και την πρωτοβουλία Αβραμόπουλου να επαναφέρει τα στρατιωτικά οχήματα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, παρότι η παρέλασή τους είχε απαγορευθεί επί θητείας Βενιζέλου στο υπουργείο Άμυνας. Όπως επίσης και την σπουδή του να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της Νέας Δημοκρατίας ώστε να βγάλουν ανακοίνωση σε αντιπαράθεση με την κριτική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr