ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημονιακή η λογική της ΤτΕ

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2014, 19:46 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2014, 19:46
ΣΥΡΙΖΑ: Μνημονιακή η λογική της ΤτΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Για μια ακόμα φορά, επαναλαμβάνονται τα διθυραμβικά σχόλια για την ασκούμενη πολιτική και οι προτροπές για τη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μνημονίου, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για μια ακόμα φορά, επαναλαμβάνονται τα διθυραμβικά σχόλια για την ασκούμενη πολιτική και οι προτροπές για τη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μνημονίου, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και προσθέτει πως "αυτές οι παραινέσεις για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, γίνονται τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βιώνει μία από τις χειρότερες κρίσεις μεταπολεμικά και έχει κουραστεί να ακούει από τους «σωτήρες» της πόσο ωφέλιμο είναι το μνημόνιο".

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει:

Η Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κινείται στην ίδια λογική της μνημονιακής προσήλωσης άνευ όρων. Αναφέρεται στις «διαρθρωτικές αλλαγές» της περιόδου 2010-2013 που «ήταν αναγκαίες εδώ και δεκαετίες». Με άλλα λόγια, ο Διοικητής της ΤτΕ συγχαίρει την κυβέρνηση για:

- τις «θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας», δηλαδή την μείωση των μισθών και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων

- τις «θεσμικές αλλαγές στο κράτος», δηλαδή τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών

- τον «περιορισμό της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής δαπάνης» που εκτός των άλλων έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς υγειονομική περίθαλψη

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, ενώ υποστηρίζεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι για τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την πραγματική οικονομία. Επιπλέον, η Έκθεση αποτιμά θετικά το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην ΕΕ, που συνεπάγεται λιτότητα και μόνιμη εποπτεία για τα επόμενα πολλά χρόνια.