ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμετακίνητη η τρόικα για δημοσιονομικό κενό και πρωτογενές πλεόνασμα

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2014, 14:04 / Ανανεώθηκε 28 Φεβρουαρίου 2014, 20:20
Αμετακίνητη η τρόικα για δημοσιονομικό κενό και πρωτογενές πλεόνασμα
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει την Κυριακή το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά». 

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει την Κυριακή το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά». 

Μετά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, κατά την οποία οι δύο πλευρές εισήλθαν πλέον στην «καρδιά της διαπραγμάτευσης», το οικονομικό επιτελείο εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συζητήσεων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε επί κειμένου (σ.σ. σχεδίου συμφωνίας) και με τους συναρμόδιους υπουργούς. Και όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη». Παρά ταύτα, ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον χρονικό ορίζοντα των διαβουλεύσεων, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί πάση θυσία να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Στη σημερινή συνάντηση, κατά την οποία ήταν παρόντα τόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, εξετάστηκαν κυρίως το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014- 2015 και η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο», αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το 2014. Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ' επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, από την άλλη πλευρά, φέρονται αντίθετοι με τη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας.

«Αγκάθια» σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία σημειωτέον άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, παραμένουν, επίσης, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και η διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα να μην εξετάζει κάθε μέτρο αποσπασματικά, αλλά να δει την «πλήρη εικόνα» που αποδεικνύει τη θετική πορεία της οικονομίας.