ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Καθοριστικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια οι ουκρανορωσικές σχέσεις

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2014, 18:55 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2014, 18:55
Βενιζέλος: Καθοριστικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια οι ουκρανορωσικές σχέσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Ως καθοριστικές για την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα χαρακτήρισε τις  ουκρανορωσικές σχέσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως καθοριστικές για την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα χαρακτήρισε τις  ουκρανορωσικές σχέσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας  Ολεξάντερ Τουρτσινόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντέστσιτσια, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πώς η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως κράτος, «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας, γιατί ασκούμε μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Αφού έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό στοιχείο της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε υπάρχει ετοιμότητα της Ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά.

Σύμφωνα με τον έλληνα ΥΠΕΞ, το οξύτερο πρόβλημα που έχει η Ουκρανία είναι η οικονομική κρίση και δήλωσε έτοιμος να μεταβιβάσει τις προτάσεις της μεταβατικής κυβέρνησης το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι μόνο.

«Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα αυτό, ώστε να διαμορφωθεί, άμεσα, το σχήμα. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης που έχουμε ζήσει και ζούμε την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία» είπε.

Τέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει  αυτοσυγκράτηση και διάλογος, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα.

«Χαιρόμαστε, γιατί η προσωρινή Ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την διαδικασία που συνδέει την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης».