ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Η διαχείριση του χρέους θα «δείξει» εκλογές

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2014, 13:40 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2014, 13:40
 Κουτσούμπας: Η διαχείριση του χρέους θα «δείξει» εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας, ανέφερε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές εξαρτώνται κυρίως από εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ που συνδέονται και με την διαχείριση του δημοσίου χρέους.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας, ανέφερε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές εξαρτώνται κυρίως από εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ που συνδέονται και με την διαχείριση του δημοσίου χρέους.

Κάλεσε σε αποδυνάμωση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι κόμματα που υπερασπίζουν την στρατηγική της ΕΕ και των μονοπωλίων και σε ενίσχυση της πρότασης του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική λαϊκή εξουσία, μετατροπή σε λαϊκή περιουσία του ορυκτού πλούτου, της βαριάς βιομηχανίας και αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Τόνισε ότι η ύπαρξη ισχυρού ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο κατέστησε και καθιστά δυνατή την ενημέρωση του λαού για κρίσιμες αποφάσεις και τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται σε αυτές τις συμμαχίες και επηρεάζουν την ζωή του και την πορεία της χώρας.
Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θεωρεί το πλεόνασμα «ματωμένο» καθώς βγήκε από την φοροληστεία, τις περικοπές στην κοινωνική πολιτική και τις απολύσεις εργαζομένων και ότι «στην καλύτερη περίπτωση να δώσουν ορισμένα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, την στιγμή που μετατρέπουν όλο τον λαό σε φτωχό».

Σχετικά με την εκτίμηση του ΚΚΕ για εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «νέο ΠΑΣΟΚ», είπε ότι «μας αρκεί η πρότασή του για το δημόσιο χρέος - αλά ΔΝΤ, τα περί παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μαζί με τον ΣΕΒ, αλλά χώρια απ' τους εργαζόμενους, η υποψηφιότητα για την Κομισιόν.»

Ερωτηθείς περί «εκσυγχρονισμού του ΚΚΕ» υπογράμμισε κατ' αρχήν ότι το ΚΚΕ δεν θα ταχθεί με τα μονοπώλια και το σύστημά τους στεκόμενο απέναντι στον λαό, και πρόσθεσε ότι «εκσυγχρονισμό κάναμε και κάνουμε. Νέο πρόγραμμα ψηφίσαμε πριν ένα χρόνο, στο 19ο Συνέδριο, νέες αποφάσεις πήραμε, αυτές βάζουμε στη ζωή καθημερινά».

Αναφορικά με την Χρυσή Αυγή είπε ότι είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση που γεννιέται και θρέφεται από το σύστημα, πρόσθεσε ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν οδηγεί αυτόματα σε συσπείρωση στο λαϊκό κίνημα και επέρριψε ευθύνες σε όσους κάλυψαν και ανέχτηκαν την Χρυσή Αυγή, ταυτόχρονα με την κάλυψη στην πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, καθώς και σε όσους πρόβαλλαν την θεωρία των δύο άκρων και τον αντικομουνισμό.

Επέρριψε επίσης ευθύνες σε όσους προσπαθούν να βάλουν την Χρυσή Αυγή στο παιχνίδι «αναμασώντας τα περί β' γύρου και μάλιστα σε μια στιγμή που, από πουθενά, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με το «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» είπε ότι αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ που στο όνομα της αντιμετώπισης του ρατσισμού ανοίγει τον δρόμο για την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της ριζοσπαστικής δράσης και έφερε ως παράδειγμα την δράση των ναζιστικών οργανώσεων αυτή την στιγμή στην Ουκρανία «με τις ευλογίες της ΕΕ».

Ερωτηθείς για το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε ότι αυτό υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία, μέσω της στήριξης από Δήμους και Περιφέρειες επενδύσεων μεγάλων ομίλων από τις οποίες δεν ωφελούνται οι εργαζόμενοι, ενώ την ίδια στιγμή «πρωτοστατούν στη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, την εμπορευματοποίηση τομέων κοινωνικής πολιτικής, τις απολύσεις εργαζομένων».

Σχετικά με τις «ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ», είπε ότι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων διευκόλυνε τα μονοπώλια να διακινούν κεφάλαια με αποτέλεσμα την συρρίκνωση βασικών κλάδων, η ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων εκτίναξε τις εισαγωγές και μείωσε τις εξαγωγές, ενώ η ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού μετέτρεψε τον εργαζόμενο σε «απασχολήσιμο» που δουλεύει όσο τον χρειάζεται ο εργοδότης.

«Το Μάαστριχτ, το μεγαλύτερο μνημόνιο των μνημονίων - δεν είναι δική μας έκφραση - αποκάλυψε ότι η ΕΕ είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών και δεν πρόκειται να γίνει φιλολαϊκή ούτε στη Δευτέρα Παρουσία» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.