ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γερμανία παραδέχεται: «Τα πλεονάσματά μας βλάπτουν την Ευρωζώνη»

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2014, 12:59 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2014, 20:53
Η Γερμανία παραδέχεται: «Τα πλεονάσματά μας βλάπτουν την Ευρωζώνη»
Facebook Twitter Whatsapp

Αυτό ήταν ασφαλώς μια έκπληξη. Η Γερμανία αλλάζει πλεύση στο θέμα του εξαγωγικού της πλεονάσματος, το αναγνωρίζει ως πρόβλημα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής  

Αυτό ήταν ασφαλώς μια έκπληξη. Η Γερμανία αλλάζει πλεύση στο θέμα του εξαγωγικού της πλεονάσματος, το αναγνωρίζει ως πρόβλημα. Σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας, που αποκάλυψε χθες η Süddeutsche Zeitung, καταγράφεται για πρώτη φορά η παραδοχή, ότι οι “υπερβολικές και διαρκείς ανισορροπίες” στο εμπορικό ισοζύγιο μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών “βλάπτουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης”. Ως τώρα η Γερμανία είχε αρνηθεί με κατηγορηματικό τρόπο να αναγνωρίσει, ότι τα πλεονάσματά της αποτελούν πρόβλημα. 

Η αλλαγή στάσης είναι μια πρώτη ένδειξη για την διορθωτική επιρροή του επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην γερμανική οικονομική πολιτική, είναι όμως αποτέλεσμα και της πίεσης που ασκεί στη Γερμανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από τη διαδικασία ενδελεχούς εξέτασης των πλεονασμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο κάθε χώρας. Η Γερμανία αποτελεί όπως είναι γνωστό τον πρωταθλητή, αφού το 2013 πέτυχε ένα εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων, το μεγαλύτερο δηλαδή στον κόσμο και μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας. 

Το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο δεν διέρρευσε τυχαία, έχει σαν στόχο να εκτονώσει κάπως την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην έκθεση της, η οποία θα δοθεί αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα, αναμένεται να διαπιστώνει ότι η Γερμανική Οικονομία, η οποία εμφανίζει εμπορικό πλεόνασμα άνω του 6,0% του ΑΕΠ βρίσκεται εκτός ισορροπίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η Επιτροπή αρχικά ήθελε να επιβάλλει όριο πλεονάσματος το 4% του ΑΕΟ, ωστόσο το Βερολίνο κατάφερε να χαλαρώσει αυτό το όριο στο 6%. Πάντως ούτε αυτό βοηθάει, καθώς το 2013 το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ήταν 7%. Η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει μέτρα για την περικοπή του πλεονάσματος και την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης. 

Σε πόσο δύσκολη θέση έχει φέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας η πρωτοβουλία της Επιτροπής φαίνεται από το γεγονός ότι η διαρροή του εγγράφου ήταν σκόπιμη και δείχνει συμμόρφωση. Όχι τυχαία το έγγραφο αναφέρει, πως η έρευνα αυτή είναι σωστή. Πάντως υπηρετεί και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές σκοπιμότητες, αφού εμμέσως συστήνει αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για έργα υποδομής, αλλά και διευκολύνει την εισαγωγή ενός ενιαίου κατώτατου μισθού. πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας πάντως δεν θα είναι ανώδυνη για την κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην αντιπολίτευση υπάρχει έντονη διαφωνία και πολύς δογματισμός γύρω από την αξιολόγηση των πλεονασμάτων.